Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Tízből négy vállalattól kiszivárognak az adatok

2017. május 12. - ITsec

A magyar vállalatok 40 százalékától szivárogtak ki érzékeny adatok az elmúlt egy évben, a kis és középvállalkozások a nyilvánvaló veszély ellenére sem tesznek semmit – derül ki a Compliance Data Systems Kft. felméréséből.

tízből négy vállalatnál szivárognak az adatok

Kép: SXC

Adatszivárgási esetről a magyar vállalatok 40 százaléka számolt be a Compliance Data Systems Kft. felmérésében. Az ezernél több főt foglalkoztató vállalatok esetében szinte kivétel nélkül kezelték valamilyen módszerrel a szivárgási eseményeket, a kis és közepes nagyságú vállalatok negyed-ötöde semmilyen intézkedést nem kezdeményez.

Az elveszett céges notebookok aránya két év alatt megduplázódott, a céges telefonoké viszont csökkent. Továbbra is jelentős mértékben számoltak be hálózaton kiküldött céges adatokról, melyeknek nem, vagy csak titkosítva szabadott volna elhagyni a vállalat kapuit. A nagyvállalatok több felderített adatszivárgást megkísérlő esetről számoltak be, mint a kis és középvállalatok együttesen.

A vállalatok felénél használnak olyan mobiltelefont vagy tabletet, mely a munkavállaló tulajdonát képezheti. A tavalyi válaszokhoz hasonlóan ezen készülékek használatára leginkább a nagyvállalatoknál (75%) vezettek be valamilyen szabályzást, míg ugyanez csupán középvállalatok feléről mondható el. (Pedig a legnagyobb gond mindig házon belül van!) A válaszadó nagyvállalatok esetében nagymértékben növekedett az adatszivárgás elleni megoldás (DLP szoftver) használata, közel a felük már rendelkezik ilyen védelemmel. A kis és közepes vállalatok csak 5-10%-a használ ilyen megoldást.

A DLP megoldásokkal elsősorban a végponti (USB, CD/DVD) és az email forgalmat ellenőrzik, míg a webböngészőn, mobil eszközökön, fájlszervereken és a felhőalkalmazásokon keresztüli adatszivárgás elleni védelem elenyésző mértékben használt. Ugyanakkor a felhőalkalmazások használata jelentős mértékben (akár 50%-al is) növekedett és válaszadók csak kevesebb mint 40% zárja ki felhőszolgáltatások használatát. A magyar piacon a válaszadó nagyvállalatok körében a Symantec megoldása a piacvezető, akit a McAfee és a Websense DLP megoldásai követnek.

IT-biztonság: túl szabad a pálya
Az IT biztonság egyike annak a tíz területnek, ahol érdemes lenne mostanában startup céget alapítani a Business Insider szerint. Éspedig azért, mert a kkv-szektorban akkora hiányosságok vannak ezen a területen, ami kiváló piac az informatikai cégeknek. A lehetőség a többség számára azonban annyit jelent: azonnal tenni kell valamit saját védelmünk érdekében.
süti beállítások módosítása