Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Új szolgáltatással bővült a VirusTotal

2018. július 23. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2018.06.25.

https://biztonsagportal.hu/uj-szolgaltatassal-bovult-a-virustotal.html

​A VirusTotal egy új szolgáltatással rukkolt elő, amely elsősorban a szoftverfejlesztők számára lehet hasznos.

A VirusTotal népszerűsége töretlen, így nem meglepő, hogy folyamatosan újabb és újabb szolgáltatásokkal gyarapodik. Ezek közül a legújabb a VirusTotal Monitor nevet kapta. A célja, hogy a szoftverfejlesztők kezébe olyan lehetőséget adjon, amelyek révén az alkalmazásaik kapcsán esetlegesen bekövetkező false positive riasztások valószínűségét csökkenteni tudják. Amennyiben itt feltöltik a szoftvereikhez tartozó fájlokat, akkor azokat a VirusTotal minden nap automatikusan ellenőrzi a jelenleg elérhető több mint 70 antivírus motor felhasználásával. Amennyiben az ellenőrzés során kártékony kód detektálására kerül sor, akkor a fejlesztő azonnal értesítést kap. Ezzel párhuzamosan az az antivírus gyártó is megkapja a riasztást, amelynek víruskeresője detektálta a problémás fájlt.

A VirusTotal Monitor alapesetben azt feltételezi, hogy a szolgáltatás részeként vizsgálandó fájlok megbízhatóak, mivel a hamis riasztások éles környezetekben történő megelőzése a célja. Persze mindez nem jelenti azt, hogy az ide feltöltött fájlok automatikusan minden víruskeresőben fehérlistára kerülnek. Sokkal inkább arról van szó, hogy ezeket a riasztásokat az antivírusok gyártói ellenőrizhetik, és szükség esetén frissítéseket adhatnak ki a biztonsági szoftvereikhez.

 
Az új szolgáltatás használata egyszerű, nagyjából úgy működik, mint a Google Drive, és természetesen API-k is rendelkezésre állnak. Az üzemeltetők szerint a VirusTotal Monitor alá feltöltött fájlok nem kerülnek harmadik félnek átadásra az antivírus gyártókat leszámítva. Az persze nagy kérdés, hogy mindez mennyire nyugtatja meg a fejlesztőket, és hajlandóak lesznek-e feltölteni az értékes állományaikat. Ez a közeljövőben derül majd ki.
 
A VirusTotal Monitor nem lesz ingyenesen, bárki számára használható. Fejlesztői regisztrációra van szükség, amit minden bizonnyal szigorúan ellenőriznek majd az üzemeltetők.

süti beállítások módosítása