Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Már elérhető a leggyorsabb publikus DNS szolgáltatás

2018. április 23. - ITsec
Forrás: govcert, 2018-04-03 12:19
 

Az 1.1.1.1-es IP címen érhető el a Cloudflare és az APNIC által közösen indított ingyenes DNS szolgáltatás, amelyet 2018. április 01-én jelentettek be. A közlemény szerint a cél a leggyorsabb DNS feloldást nyújtó szolgáltatás létrehozása volt, ami egyúttal a magánszféra védelmét is figyelembe veszi. 

A legtöbb jelenleg elérhető DNS szolgáltatással kapcsolatban ugyanis – a kiszolgálás lassúsága mellett – aggasztónak tartják, hogy egyesek logolják a felhasználói IP címeket és az onnan érkezett feloldási kéréseket, ami lehetővé teszi számukra a felhasználói böngészések nyomonkövetését, majd ezen privát információk továbbértékesítését harmadik félnek. Az 1.1.1.1 esetében azonban az ügyfelek címei egyáltalán nem íródnak diszkre és a tranzakciós logokat 24 óránkként törlik.

A performanciára vonatkozó állításokat alátámasztják a DNSPerf által végzett mérések, ami alapján jelenleg valóban ez a leggyorsabb DNS szolgáltatás. A biztonsággal kapcsolatos kijelentések hitelességét pedig a KPMG-vel tervezik validáltatni egy biztonsági audit során.

süti beállítások módosítása