Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Magyarország egyike a kiberbűnözés által legveszélyeztetettebb országoknak

2017. szeptember 07. - ITsec

Írta: | | Forrás: IT café

Régiónk több országának is javasolt újragondolni digitális biztonságukat, miután egy új felmérés rávilágított, hogy errefelé igen magas kockázattal kell számolni.

A kkv-k számára megoldásokat kínáló Website Builder Expert (WBE) egy felmérést végzett, amely azt vizsgálta, hogy mennyire van kitéve az EU az internetes bűnözésnek, és arra a következtetésre jutottak, hogy számos ország lakosai sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint gondolnák.

Több tényezőt figyelembe véve, ideértve az előzetes tapasztalatokat az internetes bűnözés terén, a rosszindulatú szoftverek terjedési arányát, az internetes bűnözés megfékezését célzó kezdeményezésekben való részvételt, valamint az országok internethálózatának veszélyezettségét, az eredmények azt mutatják, hogy Málta az EU legveszélyeztetettebb országa az internetes bűnözést tekintve, 42%-os veszélyeztetettségi mutatóval.

Annak ellenére, hogy a rosszindulatú szoftverekkel és internetes bűnözéssel való előzetes tapasztalatokat tekintve Málta a lista közepén helyezkedett el, a veszélynek kitett internetkapcsolatok magas aránya (az összes csatlakozási pont 73%-a), az internetes biztonságot szabályozó törvények hiánya és az elégtelen szintű nemzetközi együttműködés a lista élére állította Málta veszélyeztetettségi indexét. Ez azt jelenti, hogy Málta lakossága, annak ellenére, hogy kevésbé kerül szembe internetes bűnözéssel, mint európai szomszédjai, alapjában véve sokkal nagyobb veszélynek van kitéve hosszú távon, tekintettel a kevés biztonsági és megelőző intézkedésre.

Ezzel ellentétben a listát az internetes bűnözést tekintve a legbiztonságosabbnak nyilvánított Finnország zárja, csupán 29%os veszélyeztetettségi mutatóval. Ez annak köszönhető, hogy az északi országban a legalacsonyabb az internetes bűnözés előfordulása európai szinten, továbbá Finnország az egyik legfelkészültebb ország az internetes biztonságot tekintve.

Kockázatok
[+]

30%-os veszélyeztetettségi mutatóval Észtország felzárkózott Finnország mögött az internetes biztonságot tekintve, köszönhetően a hatóságok biztonsági stratégiájának, a törvényes kereteknek és a különböző szervezetek megfelelő reakcióinak a 2007-es országszintű internetes támadásokat követően.

Meglepetés, hogy az ibériai félsziget országai, Spanyolország és Portugália a legveszélyeztetettebb országok közé kerültek. Sajátos módon, Spanyolországban megdöbbentően magas a potenciális veszélyeknek kitett internetkapcsolatok aránya (76%), továbbá eléggé közepes szintű az internetes biztonságot szabályozó törvényes keret és a vonatkozó kezdeményezések mértéke.

A 10 legveszélyeztetettebb ország listája

  1. Málta
  2. Görögország
  3. Románia
  4. Szlovákia
  5. Spanyolország
  6. Litvánia
  7. Ciprus
  8. Portugália
  9. Magyarország
  10. Bulgária
süti beállítások módosítása