Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Megdöbbentő számok a számítógépes vírusokról

2017. augusztus 04. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2017.08.03.

https://biztonsagportal.hu/megdobbento-szamok-a-szamitogepes-virusokrol.html

Átlagosan 3,2 másodpercenként jelenik meg egy-egy új kártékony program, amelyek 99 százaléka továbbra is a Windows-os számítógépeket ostromolja.

A G DATA 30 éve készít statisztikákat a kártékony programokról. Ebből az időszakból az első 20 év viszonylag nyugalmasan telt: 1987 és 2007 között a regisztrált kártevők száma viszonylag kis mértékben növekedett.

 
2007-ben aztán robbanásszerűen beindult a vírusgyártás, és egy év alatt szinte a semmiből született meg 133 ezer új kártevő. Ha ez ijesztőnek tűnik, akkor érdemes egy nagy levegőt venni: 2017 első félévében majdnem ötmillió új vírus került ki az internetre. Vagyis, ha ebben az ütemben folytatódik az új trójaiak, férgek, exploit kitek és zsarolóvírusok megjelenése, akkor idén 10 millió új károkozó kerülhet fel az ismert malware-ek listájára.
 
Napjainkban minden 3,2 másodpercben születik egy új számítógépes kártevő, egyetlen nap alatt 27 ezer. A legtöbbször támadott platform továbbra is a Windows, méghozzá 99 százalékot meghaladó aránnyal. A fennmaradó egy százalékon platformfüggetlen szkriptek, makróvírusok, illetve az Android és a Mac kompatibilis malware-ek osztoznak.

Egy mind felett
 
A biztonsági cég statisztikája szerint manapság egy számítógépet átlagosan 47,4 támadás ér félévente. Ezek 78,2 százaléka potenciálisan kéretlen programokhoz (Potentially Unwanted Program - PUP) kapcsolódik, a maradék pedig komolyabb kockázatokat hordozó kártevőkhöz, többségükben trójaiakhoz.
 
Ezek közül kiemelkedik a Poweliks, amely egymaga felelős az összes vírustámadás egynegyedéért. Ez egy olyan kártevő, amely nem hoz létre fájlokat a merevlemezen, hanem a regisztrációs adatbázisban tárolja a kódjait. A számítógépen alapesetben nem végez rombolást: a feladata, hogy különböző bannerekre "kattintson", és ezzel pénzt termeljen a hirdetéseket megjelenítő oldalaknak. Adott esetben azonban a hirdetéseken keresztül olyan helyekre is eltévedhet, amelyekről további kártevők kerülhetnek fel a PC-kre.
 
Nem a leghíresebb károkozók a legszaporábbak
 
A G DATA statisztikája szerint a hírhedt zsarolóvírusok aránya még a 0,1 százalékot sem éri el a többi kártevő között, így a 75 szereplős vírustoplistára egynek sem sikerült feljutnia. Ennek ellenére a fájlokat titkosító és váltságdíjat követelő kártevők világszerte dollármilliárdokban mérhető kárt okoztak az elmúlt években. Így nem meglepő, hogy ezeket az ártalmas programokat nagy figyelem övezi.
 
Kéretlen alkalmazások
 
A PUP-ok általában kéretlenül, valamilyen más alkalmazással együtt települnek a számítógépre. Sokszor a webes böngészést figyelik, kéretlen hirdetéseket jelenítenek meg vagy különféle weboldalakra terelik a felhasználókat.
 
Már többször vitát váltott ki, hogy a vírusirtó szoftverek miért akadályozzák a PUP komponenst is tartalmazó, de valódi (hasznos) funkcionalitást nyújtó programok feltelepítését. Ezt a biztonsági cégek azzal magyarázzák, hogy a vírusirtók nemcsak a számítógépet védik, hanem a felhasználókat is, így kártékonynak tekintenek minden olyan programot, amely összegyűjti, majd ismeretlen szerverekre továbbítja azok személyes adatait. Ezzel egyidejűleg a szakemberek arra biztatják az internetezőket, hogy olyan segédprogramokat használjanak, amelyek nem tartalmaznak PUP modulokat. 
 
2017 első félévének legelterjedtebb kártevői:
 
1. Poweliks (25,2%)
2. Agent.RB (3,5%)
3. Exploit.Poweliks (2,9%)
 
2017 első félévének legelterjedtebb kéretlen programjai (PUP):
 
1. DownloadGuide.T (9%)
2. DownloadGuide.24 (7,8%)
3. FusionCore.B (4%)

süti beállítások módosítása