Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Durvulnak az androidos és a Mac-es vírusok

2017. július 17. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2017.07.12.

https://biztonsagportal.hu/durvulnak-az-androidos-es-a-mac-es-virusok.html

Manapság már nemcsak a Windows-os kártékony programok burjánzanak, mivel az Android és a Mac is egyre gyakrabban kerül célkeresztbe. 

Az AV-TEST kiadta az első negyedévre vonatkozó biztonsági felmérését, amely azt mutatja, hogy továbbra is intenzíven keresik a vírusírók a számukra kínálkozó lehetőségeket. Az még semmiféle meglepetést nem okozott, hogy továbbra is a Windows-os kártevők jelentik a legfőbb problémát. Ezek részaránya a rosszindulatú programokon belül több mint 77 százalékra adódott. Ebből a szempontból a második helyen az androidos kártevők szerepelnek a maguk 5,8 százalékos részesedésével. A többi nemkívánatos programra pedig a Mac, a Linux és az IoT-eszközök kapcsán derült fény.


Forrás: AV-TEST

A felmérés szerint tavaly 127,5 millió vírusmintáról szerzett tudomást az AV-TEST, ami 14 százalékos csökkenésnek felel meg 2015-höz képest. Ugyanakkor az idei első negyedévben némileg fura módon alakult a statisztika, ugyanis meglehetősen nagy kiugrások figyelhetők meg benne. Különösen igaz ez a Mac-es károkozókra, amelyek az első hónapokban roppant módon elkezdtek szaporodni, aztán szerencsére némi megnyugvás következett. Az év eleje igazolta, hogy az Apple platformja is egyre inkább felkelti a kiberbűnözők figyelmét, akik legnagyobb számban trójai programokkal igyekeznek megkárosítani a felhasználókat. Ezek mellett a ransomware programok is felütötték a fejüket Mac OS X, illetve macOS alatt, de szerencsére ezek száma még elenyésző.
 
Ami a Windows-os érát illeti, a legfontosabb, hogy miközben a zsaroló programokról esik a legtöbb szó, aközben valójában ezek csak egy kis szeletét adják a teljes fenyegetettségi térképnek. A mezőnyt a vírusok, férgek és trójai programok uralják, míg a ransomware típusú károkozók a teljes paletta 0,94 százalékát fedik le. A rossz hírnevüket tehát elsősorban nem a mennyiségük miatt szerezték, hanem az általuk okozott károk nagysága miatt. Sajnos nagyon látványosan képesek tönkre tenni a felhasználók digitális értékeit. Eközben például a banki trójai programok sokkal nagyobb számban, de a háttérbe húzódva, észrevétlenül gyűjtögetik a bizalmas adatokat.



Forrás: AV-TEST

 
Az Android kompatibilis kártevők esetében egyértelműen a trójai programok vannak túlsúlyban. A Google platformjára is jelentek már meg zsaroló programok, de ezek részaránya csak 0,22 százalék. Viszont a harmadik negyedévben észrevehető növekedést produkáltak, így a jövőben mind inkább számolni kell majd a jelenlétükkel.
 
Nem minden a mennyiség
 
A kártékony programok terjedési ütemének megfigyelése és a fertőzések számának vizsgálata nem elegendő ahhoz, hogy megfelelő képet kapjunk a kártevők világáról. Van ugyanis még egy fontos szempont: a minőség. Az AV-TEST arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben is az tapasztalható, hogy mind kifinomultabb kártékony programok jelennek meg. Ezeknek mind az időben történő detektálásuk, mind a későbbi felismerésük nehézségekbe ütközik. A zsaroló programoknál pedig minderre rátesz egy lapáttal, hogy e károkozók egyre jobban kidolgozott módon valósítják meg a titkosítással összefüggő feladataikat, így az állományok dekódolását mind reménytelenebbé teszik a felhasználók és a biztonsági cégek számára. 

süti beállítások módosítása