Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Kiszivárgott a Windows 10 forráskódjának egy része

2017. június 30. - ITsec

Forrás: 2017.06.26. 13:31 G Data

http://virusirto.blog.hu/2017/06/26/kiszivargott_a_windows_10_forraskodjanak_egy_resze?dashboard_position=90632179

windows10.jpgKis ideig a világ azt hitte, hogy a Windows 10-es operációs rendszer 32 TB-nyi forráskódjához bárki hozzáférhetett, azonban kiderült, hogy a kormányzatokkal, partnerekkel is megosztott 1,2 GB-nyi adat került napvilágra.

A hétvége sem telt eseménytelenül biztonság szempontjából: a The Register brit lap cikke szerint a Beta Archive oldalra kikerült 32 TB-nyi fejlesztői forráskód a Windows 10 operációs rendszerhez, ami ebben a formában biztonsági szakemberek és hekkerek számára aranybányának bizonyult volna.

A cikre a Microsoft és a Beta Archive is gyorsan reagált, hivatalos közleményük szerint 1,2 GB-nyi adat került ki a Windows 10 programsorából. A kikerült részletet a Microsoft tipikusan partnerekkel, OEM gyártókkal osztotta meg korábban, az különböző driverek (USB, tárolás és wifi-vel kapcsolatos) forráskódját tartalmazza.

A kikerült adatok milyensége és mennyisége mellett sok cikk nem hangsúlyozta ki azt a tényt, hogy a Microsofttól vagy partnereitől kerülhettek ki a fájlak, így ezeknek a technológiai cégeknek van mit fejleszteniük biztonság terén.

A Beta Archive-ről azóta törölték a szóban forgó fájlokat. Ezen az oldalon tipikusan befejezetlen forráskódokat szoktak egymás között megosztani. A BBC cikke szerint a hétvégén két férfit letartóztattak azzal a váddal, hogy behatoltak a Microsoft hálózatába. Noha bizonyíthatóan nincs kapcsolat a két eset között, rögtön megindult a spekuláció, hogy a két férfi valamelyike hozhatta nyilvánosságra a Windows 10 forráskódot.

süti beállítások módosítása