Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Rengeteg bizalmas adat publikus a Google Csoportokban

2018. június 21. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2018.06.06.

https://biztonsagportal.hu/rengeteg-bizalmas-adat-publikus-a-google-csoportokban.html

A Google arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon sok Google csoport esetében érhetők el nyilvánosan érzékeny adatok. Az ok egyszerű: a nem megfelelő beállítás.

Az interneten számos olyan eszköz áll rendelkezésre, amelyek alkalmasak érzékeny adatok felkutatására. Nem feltétlenül kell mindjárt nagy hackerkedésekre gondolni, hiszen sok esetben maguk a felhasználók vagy az informatikai rendszerek, szolgáltatások üzemeltetői veszik túl lazán az adatbiztonságot, és könnyű prédává teszik a fontos adataikat. Ilyen helyzetre figyeltek fel a Kenna Security biztonsági kutatói, akik a Google Groups (Csoportok) révén kezelt, nyilvánosan is elérhető információk kapcsán végeztek alaposabb elemzéseket. Ezek során olyan meglepő eredményekre jutottak, amire a Google is reagált.

A biztonsági szakértők 2,5 millió domaint elemeztek, és végül 9600 olyan szervezetre akadtak, amelyek teljesen nyilvános elérést biztosítanak bizonyos érzékeny adataikhoz. A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy az érintett vállalatok között olyanok is szerepelnek, amelyek a Fortune 500-ba tartoznak. Ezek mellett egyes pénzügyi intézmények, kórházak, egyetemek és médiavállalatok is rendelkeznek olyan Google Csoportokkal, amelyek publikusan mindenki számára elérhetők az interneten.
 
A Kenna Security szerint a szóban forgó csoportok esetében egyebek mellett pénzügyi adatok, jelszavak és bizalmas információkat tartalmazó dokumentumok is napvilágot láttak a nem megfelelően szabályozott hozzáféréskezelés miatt. Noha a Google Csoportok létrehozásakor nem alapértelmezett beállításként tűnik fel a "nyilvános" megjelölés, ezek a szervezetek valamilyen rejtélyes oknál fogva mégis teljesen publikussá tették az amúgy szenzitív csoportjaikat.
 
A probléma súlyát a Google is érzi, ezért figyelemfelhívó közleményt tett közzé, amelyben minden felhasználót, üzemeltetőt arra kért, hogy ellenőrizzék a biztonsági beállításokat a Csoportjaik esetében. Már csak azért is, mert most nem egy egyszerű frissítéssel befoltozható sérülékenységről van szó, hanem konfigurációs rendellenességről, amit a Csoportok adminisztrátorai, tulajdonosai tudnak orvosolni.
 
A Google a biztonsági lehetőségek helyes és optimális beállításához készített egy olyan leírást, amely segíthet biztonságosabbá tenni a Csoportokban kezelt tartalmakat.

süti beállítások módosítása