Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Két bankba is benéztek a hackerek

2018. június 21. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2018.05.30.

https://biztonsagportal.hu/ket-bankba-is-beneztek-a-hackerek.html

​Egy napon belül két kanadai bank is kibertámadás áldozatává vált. Személyes és pénzügyi adatok is kikerültek a pénzintézetektől.

Két kanadai bank szinte egy időben jelentette be, hogy biztonsági incidensek következtében ügyfelek adatai kerülhettek veszélybe. Az egyik áldozat a CIBC fennhatsága alatt működő Simplii Financial volt, míg a másik a Bank of Montreal. E két pénzintézet Kanada két legnagyobb bankja, így érthető, hogy a támadásoknak hamar híre ment. Noha mindkét esetben meglehetősen szűkszavú közlemények jelentek meg, azért a támadások kapcsán néhány részlet már ismert.

A Simplii Financial beszámolója szerint körülbelül 40 ezer ügyfele lehet érintett a támadás által. A feketekalapos hackerek egy biztonsági résen keresztül hozzáférést szereztek ezen ügyfelek személyes adataihoz, illetve bankszámlákkal kapcsolatos egyes információkhoz. A bank jelezte, hogy az elkövetők által kihasznált biztonsági rést már befoltozta, és megtette a szükséges lépéseket a visszaélések megelőzése érdekében. Ennek ellenére, ha bárkit kár ér a támadások miatt, akkor a pénzintézet ígérete szerint teljes mértékben meg fogja téríteni a károkat.
 
A Bank of Montreal egyelőre nem kívánta elárulni, hogy hány ügyfelét érintette az incidens. Annyi azonban már kiderült, hogy ez esetben is személyes adatoknak veszett nyoma. A támadók által kihasznált sérülékenységet e bank is megszüntette már, de mint a példa mutatja túl későn.
 
Arra vonatkozó információk egyelőre nincsenek, hogy a két kibertámadás között lenne bármiféle kapcsolat az elkövetői oldalon.
süti beállítások módosítása