Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Gesztus alapú navigációt és jobb akkuidőt ígér az Android P Beta

2018. június 21. - ITsec

Szerző: Driver 

A Google a hónap elején megtartotta I/O konferenciáját, melyen bemutatta és elérhetővé tette néhány telefon számára a következő Android verzió második előzetesét. Az Android P Beta a korábbi Developer Preview-hoz képest több újdonságot is magával hozott.

Az Android Central bemutatója az előzetesről.

Adaptív akkuüzemmód

Egy újabb funkcióval szó szerint okosodott az Android, amely az akku üzemidőn hivatott javítani. Az Adaptive Battery gépi tanulás módján próbál javítani az energiagazdálkodáson, így a rendszer megtanulja, hogy mely alkalmazásokat milyen gyakran használjuk, és az alapján fogja azokat lekorlátozni. Ehhez a meglévő Doze módot, App Standby-t és háttér korlátozásokat használja, vagyis az ezeket támogató alkalmazásokkal már most teljesen működőképes az Adaptive Battery, vagyis a fejlesztőknek sem lesz különösebb dolguk ez ügyben.

Új rendszernavigáció


A megszokott háromgombos navigáció mellett, mely a vissza, kezdőképernyő és futó alkalmazáslista gombokból áll, egy új opcionális megközelítés került az Android P Beta-ba. Ebben a megközelítésben a vissza gomb továbbra is változatlanul megmaradt, viszont a kezdőképernyő és alkalmazás lista egyetlen gombbá, pontosabban gesztus érzékeny területté vált. Ezen a területen ha röviden felfelé húzzuk ujjunkat előbb a futó alkalmazások listája fog megjelenni, majd hosszabb, vagy újbóli felhúzással a telepített alkalmazások listája fog előjönni. Ez a Beállítások (Settings) → Rendszer (System) → Gesztusok (Gestures) pontjában található meg és engedélyezhető. Mivel pedig ez meglehetősen kísérleti funkció, némileg talán még változhat a következő előzetesekben.

Alkalmazás műveletek


Egy másik érdekes újdonság, amely szintén a gépi tanulást alkalmazza, az App Actions. Ez a rendszer több részén is felbukkanhat majd, mint például a gyári Android indító, ahol a rendszer a szokásaink alapján próbálja meg kikövetkeztetni következő lépésünket, vagy egyszerűen csak ajánlatot tesz egy gyors műveletre. Ilyen lehet egy személy azonnali felhívásának ajánlata, vagy a kedvenc zenelejátszónkban egy új előadó ajánlása is.

További fejlesztések

  • Háttér-folyamatok korlátozása: A rendszer már képes az Akkumulátor beállításainál figyelmeztetéseket megjeleníteni a háttérben túl sok erőforrást használó alkalmazásokra.
  • Audio fejlesztések, dinamikus feldolgozás: Még jobbá válhat a hangminőség a rendszerben, köszönhetően egy új audio keretrendszernek, mely már a dinamikus hangfeldolgozást is támogatja.
  • Ujjlenyomat hitelesítés: További fejlesztések a már Developer Preview-ban is megtalálható egységesített ujjlenyomat hitelesítési felületben.
  • Slices: A Slices segítségével a fejlesztők egyszerűen hozhatnak létre, vagy ágyazhatnak be funkciórészleteket alkalmazásukba.
  • Nagyító widget: A fejlesztőknek lehetőségük van egy új Magnifier widget használatára, mellyel egyszerűbbé válik az apró szövegrészek kijelölése a rendszerben.
  • Text Classifier: Szintén a fejlesztők számára a TextClassifier API kapott több fejlesztést, melyben a beviteli mezőknél több dátum típust, illetve repülőgép járat információt is képes kezelni.

Több eszközön is kipróbálható

Az első előzetes verzió, csak a Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel, és Pixel XL telefonokra volt elérhető, azonban a béta verziónál ez a lista bővült. Így aki szeretné már Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21UD és X21, valamint Essential PH‑1-re is telepítheti az Android P Beta-t. Ehhez csak csatlakozni kell a az Android Beta Programhoz, majd OTA frissítésként meg is kapjuk a rendszert.

Egyébként mostantól eléggé felgyorsulnak az események, ugyanis a következő előzetes verzió kiadása már június elején meg fog történni, - majd azt követően ugyanezen hónap végén érkezik még egy előzetes. Egy kis szünet után, július végén egy utolsó, feltételezhetően RC verzió is megjelenik, majd végül pedig vélhetően valamikor augusztusban, megérkezik a végleges Android 9.0.
süti beállítások módosítása