Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Pipa lesz a nem biztonságos oldalakra a Google

2018. május 25. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2018.05.22.

https://biztonsagportal.hu/pipa-lesz-a-nem-biztonsagos-oldalakra-a-google.html

​A Google Chrome szeptembertől már a nem biztonságos weboldalakra történő figyelmeztetésekre fogja helyezni a hangsúlyt a címsorban.

A webböngészők esetében megszokhattuk, hogy amennyiben biztonságos, titkosított kommunikációt használó, HTTPS-alapú weboldal letöltésére kerül sor, akkor az alkalmazások címsorában megjelenik a biztonságra utaló zöld lakat ikon, esetenként az is, hogy "biztonságos" a weblap. A tanúsítvány típusától függően akár annak a szervezetnek a nevét is kiírják, amelyhez a weboldal tartozik. Természetesen a fentiek alól a Google Chrome sem kivétel. 



Azonban a Google úgy határozott, hogy ősszel módosít az eddigi szemléleten. A Chrome 69-es verziójától kezdődően már nem fogja kiírni, hogy "biztonságos" a címsorban, hanem csak egy lakattal jelzi, hogy titkosított a kommunikáció a felhasználó által letöltött weboldal esetében. A Chrome 70 pedig a "Nem biztonságos" kifejezést fogja pirossal megjeleníteni a hagyományos HTTP protokollt alkalmazó webhelyek esetében. Vagyis ősztől már a védtelen weblapok lesznek a figyelem középpontjában.



A Google által bejelentett változások első hallásra nem tűnnek komolynak, ugyanakkor jól tükrözik az interneten végbemenő változásokat. A vállalat statisztikái szerint ugyanis manapság már a weboldalak egy jelentős hányada támogatja a HTTPS-alapú adatforgalmat, így egyre inkább a maradék, nem titkosított oldalakra kell helyezni a hangsúlyt. 

"Azt reméljük, hogy e változások tovább segítik az alapértelmezetten biztonságos és könnyen kezelhető Web felé vezető utón való előrehaladást. A HTTPS olcsóbban és könnyebben megvalósítható mint korábban, így nem érdemes halogatni a protokollra való migrációt" - nyilatkozta Emily Schechter, a Chrome Security termékmenedzsere.

süti beállítások módosítása