Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Hasznos kiegészítő jelent meg a Firefoxhoz

2018. május 09. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2018.05.07.

https://biztonsagportal.hu/hasznos-kiegeszito-jelent-meg-a-firefoxhoz.html

A VirusTotal fejlesztői kiadták a Firefox webböngészőhöz készített VTZilla 2.0 kiegészítőjüket, amely kényelmes módot ad a fájlok és webcímek ingyenes biztonsági ellenőrzésére.

A kártékony fájlok, weboldalak ellenőrzésére használható VirusTotal szolgáltatás nemcsak a régóta ismert weboldalon keresztül vehető igénybe. A fejlesztői ugyanis egyebek mellett böngészőkiegészítőket is készítettek már, amelyek segítségével egyszerűbb, és biztonságosabb módon lehet ellenőrizni a különféle állományok, webes tartalmak veszélyességét. A VTZilla nevű bővítmény már eddig is elérhető volt az Internet Explorerhez, a Google Chrome-hoz és a Mozilla Firefoxhoz is. Azonban a Firefox Quantum bevezetésével olyan sok változás történt a Mozilla böngészője kapcsán, hogy a VirusTotal szakemberei jobbnak látták, ha teljesen újra gondolják a kiegészítőjük működését. Komoly fejlesztésbe kezdtek, aminek eredménye a VTZilla 2.0 lett.

A VTZilla nem kizárólag a kompatibilitás terén fejlődött, hanem funkcionalitásban is. Ennek köszönhetően az eddigieknél valamivel több beállítási és ellenőrzési lehetőség vált elérhetővé. A legfontosabb funkciók a következők:
- letöltések automatikus vizsgálata
- dokumentumok (például Word és PDF állományok) automatikus ellenőrzése
- URL-ek vizsgálata

 
Az automatizmus természetesen kikapcsolható, és a helyi menü segítségével is kezdeményezhetők egyedi ellenőrzések.

 
Az automatikus vizsgálatok engedélyezése a dokumentumok esetében mindenképpen megfontolandó, hiszen ez esetben minden ilyen típusú állomány feltöltésre kerül a VirusTotal szervereire, ami adatvédelmi szempontból problémákat vethet fel, és egyes szervezetek esetében aggályosnak minősülhet. Ilyenkor inkább az új, figyelmeztető funkció használata javasolt, amely a dokumentumok letöltése előtt megkérdezi a felhasználótól, hogy szeretné-e ellenőrzésre feltölteni a fájlt.
 
A VTZilla a helyi menüből lehetőséget ad hash kódok alapján történő vizsgálatra is. Ekkor nyilván a korábban esetlegesen már elvégzett vizsgálatok eredménye válik lekérdezhetővé.
 
Fontos megjegyezni, hogy a VTZilla nem helyettesíti a víruskeresőket, és a böngészőkbe épített egyéb ellenőrzési szolgáltatásokat. A bővítménynek az a célja, hogy egy-egy fájl vagy weboldal vizsgálatára egy további lehetőséget adjon, és az eredményeket az eddigieknél egyszerűbben tegye elérhetővé.

süti beállítások módosítása