Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Ügyesebb lett a VirusTotal

2018. április 19. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2018.04.12.

https://biztonsagportal.hu/ugyesebb-lett-a-virustotal.html

A népszerű VirusTotal egy újabb hasznos szolgáltatással bővült. Ezúttal az androidos károkozók elemzése vált egyszerűbbé.

A VirusTotal kezdetben a számítógépeket veszélyeztető kártékony fájlok elemzését, ellenőrzését szolgálta. Azonban amikor a Google 2013-ban felvásárolta, akkor hamar kiderült, hogy ennél jóval többre is képes a szolgáltatás. A felvásárlást követő évben már megjelent az a sandbox technológia, amely a károkozókat nemcsak szignatúrák alapján értékelte, hanem viselkedés alapú elemzéseket is végzett. Ezzel párhuzamosan elkezdett nyitni az android platform felé is. Erre szükség is volt hiszen ekkor kezdtek igazán terjedni a mobilvírusok, amik a Google operációs rendszerére épülő készülékeket ostromolták, és teszik mindezt mind a mai napig.

A VirusTotal fejlesztői az elmúlt időszakban sem tétlenkedtek, hiszen több újdonsággal is jelentkeztek. Ezek közül most a Droidy nevű megoldás került középpontba, amely a korábbi sandbox technológiák kiterjesztésének tekinthető. A feladata, hogy számos művelet elemzésével kiszűrje a szokatlan, gyanús, ártalmas tevékenységeket. A technológia jelenlegi verziója a következőket figyeli, monitorozza:
- Java hívások
- SQLite adatbázisműveletek
- szolgáltatások indítása, leállítása
- jogosultságok ellenőrzése
- titkosításokkal kapcsolatos műveletek
- fájlrendszert érintő változások.
 
Az új funkció egyik fontos jellemzője, hogy olyan jelentéseket is biztosít, amelyek révén a biztonsági kutatók is alaposabb betekintést nyerhetnek egy-egy app működésébe, és a saját elemzéseiket alátámaszthatják, illetve segítséget kaphatnak az ártalmas programok kategorizálásában.
süti beállítások módosítása