Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Pimasz hackerek támadták meg a Teslát

2018. február 26. - ITsec

Forrás: Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2018.02.22.

https://biztonsagportal.hu/pimasz-hackerek-tamadtak-meg-a-teslat.html

​A Tesla hivatalosan is megerősítette, hogy ismeretlen támadók feltörték az egyik szerverét, majd kriptopénz bányászatra használták a kapóra jött erőforrásokat.

Az olyan nagyvállalatok, mint amilyen a Tesla is, egész védelmi arzenállal oltalmazzák az informatikai infrastruktúráikat, illetve az adataikat. Csakhogy a legdrágább, legkorszerűbb védelem sem nyújt 100 százalékos biztonságot, különösen akkor, ha az emberi tényezők nincsenek a helyükön kezelve. A Tesla szervereit ért biztonsági incidens pedig mindezt nagyon tanulságos módon alá is támasztotta.
 
A RedLock felhőbiztonsági cég mérnökei vették észre, hogy a Tesla egyik kiszolgálójával valami nagyon nincs rendben, ugyanis az kriptopénzt bányászott. Ez pedig most éppen nem tartozik bele Elon Musk vállalatának tevékenységi körébe, ezért értesítették a cég illetékes szakembereit. A Tesla azonnal kivizsgálta a történteket, és megtette a szükséges intézkedéseket. Csakhogy addigra a kiberbűnözők már bent jártak a hálózatában.

A napvilágra került vizsgálati eredmények szerint a Tesla egyik Kubernetes szerverén az üzemeltetők nemes egyszerűséggel elfelejtettek beállítani jelszót a konzolhoz. Azonban mindez a károkozásoknak csak egy részéhez járult hozzá, mondhatni ugródeszkaként szolgált az elkövetők számára. A problémákat ugyanis az is tetézte, hogy ezen a szerveren (az egyik podban) teljesen védtelenül megtalálhatóak voltak a Tesla által igénybe vett egyik AWS (Amazon Web Services) szolgáltatáshoz tartozó hozzáférési adatok. Ezeket pedig a támadók nem voltak restek felhasználni.


A problémás konzol - Forrás: RedLock 

 
A Tesla szerint az elkövetők egy olyan kiszolgálóhoz fértek hozzá, amelyen telemetriai adatokat tároltak. Azonban ezek kizárólag olyan gépkocsikból származtak, amiket a Tesla mérnökei belső tesztelésekhez használnak. Ilyen módon ügyféladatok nem kerültek veszélybe, és járműbiztonsági kockázatok sem merültek fel.
 
Ettől persze az eset - amely még tavaly következhetett be - roppant kínos. Már csak azért is, mert a támadók, mondhatni szemtelen módon, egy kriptopénz bányászatra alkalmas szoftvert telepítettek a vállalat kompromittált szerverére. Ezt pedig úgy állították be, hogy ne egy standard porton működjön, és egy CloudFlare mögé bújtatott kiszolgálóhoz kapcsolódjon. Emellett arról is gondoskodtak, hogy a bányászat ne okozzon feltűnő teljesítményvesztést, azaz minél tovább maradjon észrevétlen a biztonsági esemény.
 
Arra még nem derült fény, hogy a támadók mennyit kerestek a Tesla meghackelésével. Az azonban kiderült, hogy a RedLock nem kizárólag a Teslánál tárt fel hasonló problémákat. A cég közleménye szerint a brit Aviva és a Gemalto infrastruktúrájában is voltak védtelen Kubernetes konzolok.

süti beállítások módosítása