Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Kriptopénzre hajtanak a vírusírók

2018. január 27. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2018.01.17.

https://biztonsagportal.hu/kriptopenzre-hajtanak-a-virusirok.html

​A számítógépes vírusok toplistájának élén egy kriptopénzek bányászatára alkalmas program szerepel.

Az ESET statisztikai adatai szerint 2017 utolsó hónapjában komoly fölényre tett szert a CoinMiner trójai a legfertőzőbb kártékony programok toplistáján. A CoinMiner egy olyan script, amely a felhasználó tudta nélkül képes kriptopénzek bányászatára. A csalók a kártevő segítségével észrevétlenül Feathercoin, Litecoin vagy Monero bányászatra használják az áldozat számítógépének erőforrásait, és az érintett felhasználók nagy száma miatt jelentős bevételekre tesznek szert.

A toplista második helyére az Imali reklámprogram került, amely reklámokat jelenít meg, miközben a rosszindulatú kódja HTML oldalakba ágyazódik be. A harmadik helyezett AztecMedia is nagyon hasonló tevékenységet folytat, ugyanis ez is egy olyan adware alkalmazás, amelyet kéretlen hirdetések megjelenítésére terveztek.  Negyedik lett egy régi/új szereplő, a Redirector trójai. Ez az ál-antivírusokhoz hasonlóan hamis riasztásokat jelenít meg a fertőzött számítógép böngészőjében. Célja, hogy hamisított (például hamis banki) oldalakra csalja a felhasználókat, miközben hátsó ajtót nyit a megtámadott gépen.
 
Kiemelendő a nyolcadik helyen tanyázó Submelius trójai is, amely rosszindulatú szoftverekkel ellátott weboldalakra irányítja át a gyanútlan felhasználó böngészőjét, de sok esetben hamis Chrome böngésző kiegészítőként is össze lehet vele futni.
 
A toplistát a Bundpil féreg zárja, amely hordozható adattárolókon terjed, és az adathordozókról *.exe, *.vbs, *.pif, valamint *.cmd kiterjesztésű állományokat töröl. Ezenkívül egy külső URL-címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a PC-kre.
 
Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2017. decemberében a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 28,41 százalékáért:


süti beállítások módosítása