Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Brutális károkat okozott a Fedexnél a zsarolóvírus

2017. szeptember 28. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2017.09.27.

https://biztonsagportal.hu/brutalis-karokat-okozott-a-fedexnel-a-zsarolovirus.html

​A Fedex nyilvánosságra hozta a NotPetya zsaroló program által okozott károk nagyságát. Megdöbbentő számról van szó, de még így sem ez a legnagyobb veszteség, ami a károkozó nevéhez fűződik.

A NotPetya zsaroló program júniusi terjedésének számos nagyvállalat is áldozatául esett. Ezek között volt a Fedex is, amelynek egyes szervezeti egységei nagyon megsínylették a vírusinváziót. Különösen a TNT Express rendszerei kerültek fel az áldozatok listájára. A Fedex a TNT Expresst tavaly vásárolta fel 4,8 milliárd dollárért, de az új szerzemény most sok fejtörést okozott.

 
A Fedex már néhány héttel ezelőtt jelezte, hogy a NotPetya támadásának következtében helyreállíthatatlan károkkal is számolni kell. Egyes rendszereit, illetve üzletileg kritikus adatait nem sikerült teljes mértékben helyreállítani. Ennek ellenére a TNT Express IT-infrastruktúrája kezd magához térni, de nagyon sok időbe került mire a mostani szintre sikerült eljutni, és a legfontosabb üzleti folyamatok ismét zökkenőmentesen működhetnek.

A vállalat közölte, hogy a vírustámadás következtében körülbelül 300 millió dolláros veszteséggel kell számolni, vagyis nagyságrendileg ekkorák a károk. Az igazán aggasztó az, hogy az ismét működő IT ellenére a forgalom és a bevételek még mindig nem tudtak visszatérni arra a szintre, ami a NotPetya fertőzése előtt volt. Azt nem tudni, hogy a fennakadások közepette mennyi ügyfél pártolt el a cégtől, de félő, hogy a biztonsági incidensnek tartós következményei is lesznek.
 
Meg kell említeni, hogy a NotPetya nem a Fedex rendszerieben okozta a legnagyobb pusztítását. A Saint-Gobain ugyanis korábban 400 millió dollárra becsülte a nála realizálódó veszteségeket. Eközben a szintén pórul járt Mondelez, az AP Moller-Maersk és a Nuance Communications is milliós nagyságrendű károkat emleget.

süti beállítások módosítása