A Windows 10 hamarosan megjelenő Őszi Alkotói Frissítése a funkcionális fejlesztések mellett az adatvédelem terén is komoly előrelépést hoz - jelentette be a hét közepén a Microsoft. Telepítését követően ugyanis a felhasználó alkalmazásonként külön-külön tudja majd meghatározni azt, hogy az egyes programok milyen bizalmas adatokhoz és eszközökhöz férhetnek hozzá.

Így például külön lesz szabályozható a névjegyzékhez, a naptárhoz és a gépen tárolt médiafájlokhoz történő hozzáférés, de hasonló módon egyedileg lehet engedélyezni, illetve letiltani a kamera és a mikrofon jelének használatát is. A felhasználó a hozzáférést akkor hagyhatja jóvá - vagy éppen utasíthatja el - amikor a Windows Store-ból letöltött program először próbálja meg az adott, védett adathalmazt vagy eszközt elérni.

A frissítésben egyébként a Microsoft a Windows saját adatvédelmi szabályainak áttekintését is egyszerűbbé fogja tenni. Az ezt részletező dokumentumban ugyanis mostantól az egyes funkciókhoz kapcsolódó szabályok egymástól jól elválasztva lesznek felsorolva, és közvetlenül is rájuk lehet majd ugrani.

A Windows 10 Őszi Alkotói frissítésének terjesztését Redmond egy hónap múlva, október 17-én fogja megkezdeni a Windows Update-en keresztül - de aki nagyon akarja, vélhetően már hetekkel ez előtt is fel tudja majd a rendszer új verzióját telepíteni.