Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Új app védi a dolgok internetét

2017. szeptember 13. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2017.09.12.

https://biztonsagportal.hu/uj-app-vedi-a-dolgok-internetet.html

​A Kaspersky IoT Scanner app az otthoni, interneteléréssel rendelkező eszközök felügyeletét és biztonságát hivatott elősegíteni.

A Gartner adatai szerint jelenleg több, mint 6 milliárd IoT-eszköz van használatban világszerte, amiket egyre több kockázat övez. Ezt mutatta a Mirai botnet is, amely tavaly egy globális DDoS-támadásban jutott szerephez.
 
A Kaspersky Lab látva a problémákat, kifejlesztett egy új alkalmazást, amely jelenleg béta verzióban érhető el egyes országokban. A Kaspersky IoT Scanner felismeri a WiFi routereket, IP-kamerákat, okos TV-ket, WiFi-s nyomtatókat, NAS-adattárolókat, médiaszervereket, játékkonzolokat és természetesen a számítógépeket, tableteket, illetve okostelefonokat. Az applikáció megjegyzi ezeket, és értesíti a felhasználót, amikor új vagy már ismert készülék kapcsolódik az otthoni hálózathoz.

 
A megoldás folyamatosan keresi a készülékek biztonsági réseit is. Például, ha nem védett az otthoni WiFi-hálózat, azaz arra bárki rákapcsolódhat, akkor az alkalmazás értesíti a felhasználót, és tanácsokat ad a védelem fokozásához. Mindezek mellett akkor is figyelmeztet, ha a routerhez tartozó jelszavak nem elég erősek.
 
Arról egyelőre a Kaspersky Lab nem számolt be, hogy az új alkalmazása mikor válik végleges formában és széles körben elérhetővé.

süti beállítások módosítása