Mindez egy, a Google által Verified Boot 2.0-nak nevezett védelmi technológiának köszönhető, ami az új Androiddal szerelt mobilokkal jön majd, és ami hivatalosan a felhasználót hivatott lesz megvédeni telefonja szoftverének manipulálása ellen. Ezt többek között úgy fogja megvalósítani, hogy pl. nem fogja engedni régebbi - potenciálisan sebezhető - firmware feltöltését a készülékre, ha arra korábban már ennél újabb verziót is raktak.

 

Ez problémát jelenthet majd azok számára, akik telefonjaikra ún. főzött ROM-ot akarnak majd feltelepítenie az eredeti szoftver helyett. Ezek felrakása ugyanis gyakran az eszközök firmware-jeiben korábban azonosított biztonsági rések kihasználásán alapul, ami azonban lehetetlenné válik majd, ha a szóban forgó, úgymond sebezhető verziót nem lehet majd feltölteni a készülékekre.

Ráadásul a felhasználóknak azokon a készülékeken is némi kellemetlenséggel kell majd számolniuk, amikre mégis sikerül valamilyen főzött ROM-ot felrakniuk. A Google által publikált irányelvek szerint ugyanis olyan esetekben, ha a Verified Boot 2.0-val ellátott készülékek nem eredeti, gyártói firmware-t töltenek be, indításkor 10 másodpercig (!) egy erre figyelmeztető üzenetet kell megjeleníteniük - és csak ezek után folytathatják majd a rendszerbetöltés folyamatát.

Ez azt fogja jelenteni, hogy a főzött ROM-okkal legalább ennyivel lassabban indulnak majd el bekapcsolást vagy újraindítást követően a mobilok - aminek nyilván kevesen fognak örülni. Főleg, hogy ugyanilyen 10 másodperces lassításra kell számítaniuk akkor is, ha az eszközön ugyan gyári firmware található meg, de annak rendszerbetöltője úgymond kinyitásra került (unlocked bootloader).

A fentiek miatt tehát optimális élményre az Android 8.0 Oreo Verified Boot 2.0 védelmével érkező készülékek használói csak akkor és addig számíthatnak, amíg eredeti, gyárti firmware-rel használják azokat, és bootbetöltőjük sem nyitják ki pl. egy főzött ROM kipróbálásának erejéig. Ugyanakkor bajba kerülhetnek majd a hivatalos frissítések leállását követően, illetve akkor, ha a készülék gyártója kifejezetten nem teszi lehetővé számukra más forrásokból származó firmware telepítését is - ilyenkor ugyanis a főzött ROM-ok telepítése akár teljesen lehetetlenné is válhat majd.