Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

FBI: veszélyesek lehetnek az okosjátékok

2017. július 31. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2017.07.28.

https://biztonsagportal.hu/fbi-veszelyesek-lehetnek-az-okosjatekok.html

Az FBI arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy az okosjátékok adatbiztonsági és adatvédelmi kockázatokat vetnek fel, ezért odafigyelésre van szükség. 

Egyre inkább köztudott tény, hogy minden internethez csatlakoztatható, interneten kommunikálni képes eszköz biztonsági kockázatokat vet fel. Azonban az FBI, illetve annak IC3 (Internet Crime Complaint Center) központja úgy látta, hogy ez a fajta biztonságtudatosság a játékok esetében nem jelentkezik, és a szülők nem szánnak elég időt arra, hogy pontosan felmérjék, mit is adnak a gyerekeik kezébe, amikor okosjátékokkal halmozzák el őket.

 
A biztonsági szakértők szerint az elmúlt időszakban több eset is igazolta azt, hogy az okosjátékok esetében adatvédelmi és adatbiztonsági problémák merülhetnek fel, amiket kezelni kell. Jelent már meg a boltok polcain olyan teddy mackó, amely a gyerekek hangfelvételeit szivárogtatta ki, és olyan Start Wars játék is, ami súlyos biztonsági rést tartalmazott. Nem beszélve azokról a babákról, amik adatokat gyűjtöttek a kicsikről.

A problémák egyrészt az adatvédelmet, másrészt az adatbiztonságot is érintik. Az FBI szerint adatvédelmi szempontból az lenne az ideális, ha a szülők még vásárlás előtt alaposan szemügyre vennék az adatvédelmi tájékoztatókat. Különösen arra kellene figyelniük, hogy az okosjátékok használatba vételekor, illetve használatakor megadott adatoknak mi lesz a sorsuk. Azokat az adott játék feltölti-e távoli kiszolgálókra, kik férhetnek hozzá az adatokhoz, és milyen garanciákát vállal a gyártó az adatok megőrzésére. Különösen akkor kell résen lenni, ha egy játék kép- és hangfelvétel készítésére is alkalmas, valamint a kelleténél több személyes adatot kér például a regisztráció során. Az FBI azt tanácsolta, hogy célszerű mindig csak a kötelezően kért adatokat megadni vagyis a minimumra törekedni.
 
Az adatbiztonság terén pedig kicsit hasonló szemléletre van szükség, mintha a számítógépünket, vagy éppen valamely mobil eszközünket védenénk. A biztonsági szakemberek szerint az alábbi tanácsokat érdemes megfogadniuk a szülőknek:

  • Játék közben figyeljünk a gyerekekre.
  • Vásárlás előtt nézzünk utána, hogy a gyerekek által áhított játék kapcsán nem merültek-e fel korábban biztonsági problémák
  • A játékokat biztonságos, titkosított, jelszóval védett WiFi hálózathoz csatlakoztassuk
  • A gyártók által kiadott hibajavításokat, frissítéseket rendszeresen telepítsük fel.
  • Amikor a gyermek nem játszik a játékkal, akkor győződjünk meg arról, hogy az kikapcsolt állapotban van-e. Különösen akkor, ha mikrofont és/vagy kamerát is tartalmaz.
  • Bluetooth-os eszközök esetén mindig használjunk hitelesítést, PIN-kódot.
  • A regisztrációkor erős, egyedi jelszót adjunk meg.

 
Sajnos a gyártók egy jelentős rész napjainkban még nem sokat ad a biztonságra. Inkább arra koncentrálnak, hogy a termékeikkel minél hamarabb piacra léphessenek. A jövőben ezen a szemléleten biztosan változtatniuk kell.

süti beállítások módosítása