Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Lassítja a gépet, és még vírust is húzhat rá, de végre eltörlik a böngészőkből a Flasht

2017. július 26. - ITsec

Forrás: HVG, 2017. július. 26. 07:02,  TECH

http://hvg.hu/tudomany/20170726_adobe_flash_kikapcsolas_tamogatas_vege#rss

Hosszú évek óta vergődik az Adobe, mert a Flash mára elavultá vált, így a felhasználók gépeiről könnyen lophatnak adatokat a hackerek. Úgy döntöttek, végleg leveszik műsorról a technológiát.

Az elmúlt években többször is bebizonyosodott már, hogy a kiberbiztonsági szakemberek kritikus sebezhetőséget fedeztek fel az Adobe Flash Playerben. A cégnek emiatt többször is vészfrissítést kellett kiadnia, majd végül maga az Adobe is elismerte, hogy a program elavult, és kész volt, hogy lemondjon róla. Most úgy tűnik, megtörtént ez a lépés is.

A cég kedden adott ki egy közleményt arról, hogy végleg megszünteti a Flash plugint. A bejelentés szerint az Adobe az Apple, a Google, a Facebook, a Microsoft és a Mozilla szakembereivel a következő három évben azon dolgozik majd, hogy végül 2020-ban nyugdíjazhassák a technológiát.

©

Mindez azt jelenti, hogy 2020-tól sem frissítéseket nem adnak majd ki, sem a korábbi verziókat nem lehet majd elérni. Emellett a weboldalak fejlesztőit is arra biztatják, használjanak inkább más animációs technológiákat, mint például a HTML5-öt.

A Flash koporsójába tavaly már a Google is beütött egy szöget, amikor jelezték, a Chrome frissítései ezután már nem ezt, hanem a HTML5-öt használják majd.

©

És egy kis érdekesség a téma kapcsán: Steve Jobs már 2010-ben is arról beszélt, hogy a Flash elavult, ezért vissza kell vonultatni. Az iPhone-ok, iPadek és iPodok ezért soha nem is támogatták.

Ha már most teljesen szeretné blokkolni a flashes elemeket – szerintünk érdemes –, akkor itt megtalálja az ehhez szükséges Chrome-, Firefox- és Safari-bővítményeket. Az egyes Flash-tartalmak igény szerint visszakapcsolhatók lesznek, egyetlen kattintással.

süti beállítások módosítása