Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Egész jól megúsztuk a Petya pusztítását

2017. július 05. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2017.06.30.

https://biztonsagportal.hu/egesz-jol-megusztuk-a-petya-pusztitasat.html

A telemetriai adatok azt támasztják alá, hogy Magyarország viszonylag kevésbé volt érintetett a keddi vírustámadásban.

Kedd óta folyamatosan érkeznek jelentések a Petya zsaroló vírusról. Az Ukrajna és Oroszország területéről indult kibertámadás világszerte okozott hálózati leállásokat, megbénította számos vállalat informatikai rendszerét, és jelentős károkhoz vezetett.

Az ESET legfrissebb statisztikájából egyértelműen látszik, hogy Ukrajnában következett be a legtöbb fertőzés, mögötte Németország és Lengyelország szerepel a rögtönzött toplistán. Magyarország ezekhez az országokhoz képest jóval kisebb mértékben fertőződött: a Petya legújabb variánsa által okozott támadások mindössze 0,15 százaléka jelentkezett hazánkban.


Az ESET szakértői feltárták a globális vírustámadás forrását. A támadók az M.E.Doc számviteli program frissítéseibe rejtették a fertőző kódot. Így szoftverfrissítéseknek álcázva jutották be a Petya kódját számos ukrajnai vállalkozás hálózatába, köztük több pénzintézet rendszerébe is. 

A biztonsági cég kiemelte, hogy a zsarolók üzenetében megadott adatokon keresztül a fizetés már nem lehetséges, miután a csalók postafiókját blokkolta egy német szolgáltató.

Noha a magyarországi adatok viszonylag békés képet festenek, azért nem szabad elbizakodottá válni. Azon cégeket, amelyeket elért a Petya - akár csak a külföldi anyavállalaton keresztül - azokat biztosan nem vigasztalja a kedvező statisztikai adat. 

süti beállítások módosítása