Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Hálózatmonitorozással erősít a G DATA

2017. június 23. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2017.06.22.

https://biztonsagportal.hu/halozatmonitorozassal-erosit-a-g-data.html

​A vírusvédelmi megoldásairól ismert G DATA ezúttal a hálózatmonitorozás terén szolgált újdonságokkal.

Ha leáll egy vállalat szervere vagy megbénul az informatikai infrastruktúrája, az jelentős bevételkieséssel és költségekkel járhat. Mégis kevesen használnak hálózatfelügyeleti megoldásokat. Ezek a technológiák segítenek folyamatosan monitorozni a hálózati erőforrások állapotát, és lehetővé teszik a gyors riasztást, illetve reagálást.
 
A riasztásokat kiváltó események rengeteg módon jelentkezhetnek. Bekövetkezhetnek hardverhibákból vagy akár kibertámadásokból kifolyólag is. A hálózatfelügyelet segítségével például azonnali riasztást kaphat az adminisztrátor, ha a vállalat weboldalát szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadás éri.
 
A Gartner másfél évvel ezelőtt 1,6 milliárd dollárra becsülte a hálózatfelügyeleti megoldások piacát, amely dinamikusan, éves szinten 20 százalék feletti arányban bővül. A piac jelenlegi vezetői a NetScout, a Viavi és a Riverbed, a legfontosabb kihívói pedig a SolarWinds és a Paessler. E piac egyik új szereplője a G DATA, amely a vírusvédelmi megoldásához csomagolta hozzá a hálózatfelügyeleti megoldását.

A G DATA Network Monitoring kezelőfelületén a rendszergazdák könnyen áttekinthető módon láthatják a legfontosabb hálózati eseményeket. Nyomon követhetik a szerverek, munkaállomások, hálózathoz csatlakoztatott eszközök, nyomtatók, valamint az SNMP-támogatással rendelkező készülékek működését. Különféle sablonokat hozhatnak létre, amelyekhez mérőszámokat rendelhetnek, illetve riasztási küszöbértékeket állíthatnak be. Amennyiben egy esemény során a rendszer a küszöbértéket meghaladó értéket mér, akkor azonnali e-mailes riasztást kap az arra kijelölt üzemeltető, rendszergazda.


                                                    
A monitorozás számos paraméterhez köthető. Így például beállítható a CPU-terhelés figyelésére, egyes folyamatok felügyeletéhez, válaszidők mérésére, de egyes estekben akár a nyomtatók toner szintje is mérhetővé válhat.
 
A hálózatmonitorozó összetevőt a biztonsági cég vírusvédelmi szoftverét használó vállalatok ingyenesen beállíthatják a legfontosabb hálózati paraméterek figyelésére.

süti beállítások módosítása