Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Szinte minden gépet megfertőzni képes vírust találtak

2017. május 22. - ITsec

Forrás: Sting 2016.03.08.

https://pcforum.hu/hirek/18102/szinte-minden-gepet-megfertozni-kepes-virust-talaltak

Bár a több operációs rendszert is megfertőzni képes vírusok nem igazán számítanak újdonságnak, egy frissen azonosított kártevő egészen új szintre fejleszti az univerzalitás koncepcióját. A Trojan-Downloader.Java ugyanis mindjárt négy rendszerre: Windows-ra, Linux-ra, Mac OS X-re és Androidra is képes befúrni magát, ami azt jelenti, hogy szinte minden gépet és a kütyük jelentős részét is meg tudja fertőzni gond nélkül.

Mindehhez - ahogy neve is elárulja - a Java technológiát használja fel, amiből ered gyengesége is. Működni ugyanis csak azokon a gépeken képes, amiken az Oracle futtatókörnyezete megtalálható - ennek hiányában azonban legfeljebb csak a hagyományos, platformfüggő módokon tud terjedni és fertőzni.

A kártevő egyébként egy olyan kémprogramot telepít az áldozatául vált eszközökre, amik a felhasználók online bankoláshoz használt adatait próbálják meg begyűjteni. Ezeket aztán a vírus mögött álló kiberbűnözői bandák értelemszerűen a szóban forgó számlák kifosztására használhatják fel.

Az egyetlen jó hír a történetben, hogy a Trojan-Downloader.Java-t egyelőre csak Brazíliában sikerült azonosítani, bár hasonló elven működő kártevő Spanyolországban és Németországban is felbukkant kisebb számban. A technika világméretű terjedésének ráadásul gátat szab az, hogy a Java-t egyre kevesebb asztali gépre telepítik fel.

Sőt, miután az Oracle bejelentette a platform a böngészőbe épülő bővítménye fejlesztésének leállítását is, így várható, hogy ezen a módon a jövőben még kevesebb eszközre tudnak majd kártevők feljutni.

süti beállítások módosítása