Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Támadnak a hackerek: 6 tipp, hogy megúszd a zsarolóvírust

2017. május 18. - ITsec

Komoly pánikot okozott a WannaCry ransomware az elmúlt napokban, a KÜRT adott néhány tanácsot, hogy ne fertőződjön meg a gépünk.

(Forrás: EPA)
(Forrás: EPA)

Az eddigi hírek szerint a pár napja útjára indult világméretű támadás több mint 230.000 számítógépet fertőzött meg 150 országban, itthon is óráról órára bővül az érintettek száma. A korábbiaktól eltérően a mostani kártevő már önmagától is képes terjedni.

A KÜRT Adatmentés szakemberei szerint a felkészülés és a megelőzés a leghatékonyabb módszer a zsarolóvírusok ellen, ezért összegyűjtötték a legfontosabb szabályokat:

1. Legyünk biztonságtudatosak, körültekintőek, azaz ne nyissunk meg bizonytalan forrásból származó emailt, csatolmányt, weboldalra mutató linket!

2. Minden értékes adatot tartalmazó fájlról legyen biztonsági mentés, lehetőleg szalagos meghajtón (amennyiben ez nem lehetséges, akkor is legyen valamilyen offline mentés, akár több példányban is).

3. Mindig legyen naprakész az operációs rendszerünk, az összes biztonsági frissítéssel, valamint minden alkalmazás legyen a legfrissebb verziójú!

4. Legyen hatékony antivírus megoldásunk, amely beépített tűzfallal is rendelkezik, használjuk a heurisztikus megoldásokat kínáló gyártók termékeit (a vírusirtó a beépített analizáló algoritmusok - mesterséges intelligencia - segítségével azonosítja a vírusokat)!

5. Kapcsoljuk be a fájlok kiterjesztését a Windows megjelenítési beállításokban! Ez segíthet bizonyos csatolmányok esetén eldönteni, hogy valójában milyen állománnyal van dolgunk.

6. Ha gyanús folyamatot észlelünk a gépünkön, azonnal válasszuk le az internetről (LAN kábel kihúzásával, vagy wifi kikapcsolásával), hogy az esetleges kártevő terjedését megakadályozzuk!

Látva a zsarolóvírusok evolúcióját megállapíthatjuk, hogy egyre kifinomultabb eszközökkel próbálnak a bűnözők minél szélesebb felhasználói kört támadni, és konkrét üzleti terven alapuló támadással komoly bevételt generálni. Amíg tavaly a zsarolóvírusokkal kapcsolatban több száz megkeresés érkezett a KÜRT Zrt.-hez, idén ez a szám körülbelül megduplázódott.

süti beállítások módosítása