Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Milyen a jó webáruház? Most megmutatják

2017. május 12. - ITsec

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság „Mintawebáruház” néven honlapot hozott létre azzal a céllal, hogy segítse a fogyasztókat és a vállalkozásokat az online kereskedelem jogszerű működésében, illetve a biztonságos online vásárlásban.

indul a mintawebáruház

Kép: Pixabay

Az elektronikus kereskedelem sok szempontból bizonyul előnyösnek a fogyasztók és a vállalkozások számára, hiszen elősegítheti az árak csökkenését, javíthatja a termékekhez való hozzáférést, a választék bővülését, egyúttal a vállalkozások számára új piacot jelent. Nem véletlen, hogy az ország negyede “cuppan rá” a netes vásárlásra.

A hatósági tapasztalatok alapján azonban számos hiányosság mutatkozik még az online értékesítés területén kereskedői oldalról, illetve a fogyasztói tudatosság terén is van még hová fejlődni. A legtöbb hiányosság még mindig az elállási jogról szóló tájékoztatás körében figyelhető meg, hét vállalkozásból hatra volt jellemző, hogy az elállási jogról a fogyasztók nem kapnak teljes körű információkat.

Egyes vállalkozások jogsértő módon korlátozzák a fogyasztót indokolás nélküli elállási joga gyakorlásában: így például a blokk, számla ellenében fogadják csak el vagy azt csupán a sértetlen, eredeti csomagolás birtokában hajlandóak elismerni.

Azért, hogy a Hatóság előmozdítsa a vállalkozói és fogyasztói tudatosságot az online kereskedelem terén is létrehozta a „Mintawebáruházat”.

A „Mintawebáruház” egy kereskedelmi célokat nem szolgáló, oktatási, tájékoztatási célú honlap, amely szemléletesen mutatja be az online kereskedelemmel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A honlap segíti a fogyasztókat és a vállalkozásokat az online kereskedelemmel kapcsolatos ismeretek gyakorlati megértésében, elsajátításában. Az újonnan létrehozott felületen a felhasználóknak lehetőségük van lépésről lépésre kipróbálni a rendelés folyamatát. A portál megkezdte működését és a http://mintawebaruhaz.nfh.hu weboldalon keresztül érhető el.

8 kötelező honlap elem, hogy ne büntessék meg
A legtöbb online szolgáltató még most sincs tisztában azzal, hogy milyen információkat köteles feltüntetni magáról a honlapján vagy webáruházában. Leggyakrabban csak egy e-mail címet, telefonszámot közöl az elérhetőségi adatai között, amely azonban nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Szakjogász segít, mit kell tennünk!
süti beállítások módosítása