Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Egyre ismertebbek a felhőalapú megoldások Magyarországon

2017. május 11. - ITsec

2017.03.21.

http://www.uzletresz.hu/vallalkozas/20170321-a-nagyvallalati-vezetok-koreben-is-egyre-ismertebbek-a-felhoalapu-megoldasok.html

Tovább nőtt tavaly a felhőalapú megoldások ismertsége a magyarországi nagyvállalatok vezetőinek körében: az érintettek 55 százaléka legalább közepes szintű ismeretekkel rendelkezik a felhőtechnológiáról, az IT-vezetők körében pedig még magasabb, 86 százalékos ez az arány – állapította meg a Microsoft Magyarország és az Informatikai Vállalkozások Szövetségének közös kutatása.

Az ismeretek bővülése mind az ügyvezetésre, mind a pénzügyi, mind az IT-vezetőkre igaz: felhőtémában az ügyvezetők mindegyike rendelkezik valamilyen szintű, legalább minimális tudással – tizedük kimondottan mély ismeretekkel, 33 százalékuk pedig általános ismerettel –, és a pénzügyi vezetők 40 százalékának is legalább közepes a tájékozottsága. Növekszik emellett a saját tapasztalatot szerzett vezetők aránya is: közel harmaduk vállalati tevékenysége során találkozott a felhővel, 40 százalékuk pedig magánemberként szerzett tapasztalatot.

Egyre ismertebbek a felhőalapú szolgáltatások

Forrás: PhotoAlto/Eric Audras / Altopress/Eric Audras

A felmérés szerint vállalatvezetők kétharmada valós erőfeszítéseket tett az elmúlt egy évben a digitális transzformáció érdekében.

A kutatás alapján a felhőalapú szolgáltatással kapcsolatban a vállalatok számára legfontosabb három elvárás az adatok nagyobb biztonsága, ezt a válaszadók 91 százaléka említette, a jogi megfelelés (87 százalék), valamint a kiszámítható, tervezhető és használattal arányos költség (84 százalék).

A bevezetés lehetséges nehézségeként pedig a jogi-adatvédelmi előírásoknak való megfelelést említették a legtöbben,67 százalékban,

emellett a külső szolgáltatótól való függés (57) és a bevezetés pluszköltségei (41 százalék) állnak az első három helyen. Utóbbi említési aránya viszont látványosan megnőtt egy év alatt: az előző kutatásban még csak a válaszadók 27 százaléka tartotta fontosnak – közölték.