Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Ön sem menti az adatait? Mások sem!

2017. május 05. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2017.04.03.

https://biztonsagportal.hu/on-sem-menti-az-adatait-masok-sem.html

​Miközben a felhasználók egyre jobban féltik az adataikat és a fájljaikat, aközben sokan továbbra sem teszik meg a legalapvetőbb biztonsági óvintézkedéseket sem. 

Az Acronis a Google Surveys segítségével hat országban (USA, Egyesült Királyság, Ausztrália, Németország, Franciaország és Japán) végzett felmérést azért, hogy a feltérképezze a felhasználók biztonsági mentésekhez való hozzáállását. A kutatás egyik legfontosabb eredménye ezúttal is azt támasztotta alá, hogy jelentős szakadék tátong a felhasználók által kezelt adatokat veszélyeztető fenyegetettségek és az óvintézkedések között.

 
"A felmérés komoly eltérést tárt fel a válaszadók adatainak tulajdonított érték és az adatok védelme érdekében megtett intézkedések között" - mondta Szergej Beluszov, az Acronis alapítója és vezérigazgatója.
 
A válaszadók több mint egyharmada mondta azt, hogy ők maguk vagy családtagjaik már vesztettek el adatokat. Eközben több mint 25 százalékuk elismerte, hogy nem végez semmiféle biztonsági mentést.
 
Annak ellenére, hogy a zsaroló vírusok nagy sajtóvisszhangot kaptak, a megkérdezettek több mint 66 százaléka mondta azt, hogy soha nem hallott ilyen károkozókról. Ez pedig azért is aggasztó, mivel ha egy felhasználó nincs tisztában azzal, hogy milyen veszélyekkel kell szembe néznie, akkor nem is tud azokra felkészülni, és nem tud megfelelő óvintézkedéseket tenni. Márpedig az azért kiderült, hogy a felhasználók az adataiknak, fájljaiknak nagy értéket tulajdonítanak. A válaszadó 67,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a személyes adatai, dokumentumai, képei, videó és zenéi nagyon fontosak. Eközben csak 5,8 százalékuk volt tisztában azzal, hogy egy zsarolóvírus támadása után akár 500 dollárnál is többet követelhetnek tőlük a netes csalók.
 
Az Acronis vezérigazgatója, Szergej Beluszov szerint az adatvédelem alapvetően nem is olyan bonyolult, ha megteszünk három egyszerű lépést:

  • Mindig legyen biztonsági mentés a fontos adatainkról. Válasszunk olyan biztonsági mentési szoftvert, amely egyaránt támogatja a helyi- és felhő alapú adattárolást. Ügyeljünk a zsaroló programok elleni védelemre is
  • Az operációs rendszerünk és a szoftvereink legyenek mindig naprakészek.
  • Figyeljünk oda a gyanús e-mailekre, hivatkozásokra és csatolmányokra! Csak kellő óvatossággal és körültekintéssel nyissuk meg ezeket.

 

"A biztonsági fenyegetések a magánszemélyeket is célba veszik, nemcsak a vállalkozásokat. Hajlamosak vagyunk úgy gondolni erre, hogy ez a vállalatok vagy a kormány gondja. A helyzet azonban az, hogy a legtöbb rosszindulatú szoftver áldozatai lehetnek akár a szülők, nagyszülők vagy bárki, akinek van e-mail címe és számítógépe"

- vélekedett Eric O'Neill, az FBI egykori ügynöke.

süti beállítások módosítása