Az újítás esetében ugyanakkor nem egy teljesen új szoftverről van szó, hanem az Edge böngésző egy olyan, módosított kiadásáról, ami nem a hagyományos módon, hanem egy teljesen elválasztott virtuális gépben fut. Ennek jelentősége az, hogy így hiába fedeznek fel a böngészőben magában bármilyen biztonsági rést, a hackerek és a vírusok ennek ellenére sem tudnak azon keresztül a gazdagépre jutni és ott kárt okozni a felhasználónak.

Bár az Edge és az Internet Explorer már alapból számos igen erős védelmi technológiával rendelkezik, a teljes, hardveres szintű virtualizáció szinte törhetetlenné teszi a szoftvert. A megoldás ugyanakkor néhány hátránnyal is rendelkezik: a szupererősen védett böngészőből ugyanis nehezebb a helyi fájlok elérése, és a sütikkel, valamint helyben tárolt adatokkal is problémák adódhatnak.

Aki az újítást ki szeretné próbálni, annak az új Windows 10 Insider kiadása után még pluszban telepítenie is kell azt a rendszerkomponensek között, és a szupervédett böngészőablakot is külön kell pluszban megnyitnia az Edge-ből annak elindítása után. Ennek mikéntjéről a Microsoft korábban hivatkozott blogposztja ír részleteket.