Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Cisco éves kiberbiztonsági jelentés: nincs ok vidámságra

2017. május 05. - ITsec

Szerző, minuszos.hu, 2017. március 28.

http://www.minuszos.hu/cisco-eves-kiberbiztonsagi-jelentes-nincs-ok-vidamsagra/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+minuszos+%28%5B-%5D+m%C3%ADnuszos.hu%29

A Cisco közzétette éves biztonsági jelentését, amely immár tíz éve követi a kiberbűnözéssel kapcsolatos trendeket. Az idei jelentés újdonsága, hogy a kiberbiztonsági támadások üzleti hatásait is vizsgálta. A jelentés legfontosabb megállapításai:

  • Az adatvesztést elszenvedő vállalatok 22 százaléka vesztett ügyfeleket – 40 százalékuk korábbi ügyfeleinek több mint ötödét vesztette el.
  • A vállalatok 29 százaléknál volt bevételcsökkenés, amelynek mértéke a vállalatok 38 százalékánál meghaladta a 20 százalékot.
  • Az adatvesztés következtében a vállalatok 23 százaléka veszített el üzleti lehetőségeket, 42 százalékuknál ennek mértéke meghaladta a 20 százalékot.
  • Az alkalmazottak által használt külső felhőalkalmazások 27 százaléka magas kockázatúnak számít, és jelentős aggályokat vet fel a biztonság területén.
  • A jól ismert adware kártevők továbbra is sikeresek, a vizsgált szervezetek 75 százalékát fertőzték meg.
  • Jelentős figyelem irányult a nagy exploit kitek, mint az Angler, Nuclear és a Neutrino visszaszorítására 2016-ban. A keletkezett űrt számos kisebb kártevő igyekszik betölteni.
  • A biztonsági riasztások csupán 56 százalékát vizsgálják ki, és a valós jelzések kevesebb mint felénél történik hatékony intézkedés. A biztonsági szakemberek megbíznak az általuk alkalmazott eszközökben, azonban kihívást jelent számukra az összetett rendszerek kezelése és a munkaerőhiány, ezért a támadóknak elegendő idő áll a rendelkezésükre, hogy kihasználják a kínálkozó lehetőségeket.