Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Az EU szakértői továbbra is aggódnak a Windows 10 adatgyűjtése miatt

2017. május 05. - ITsec

Írta: ,  Forrás: Reuters

Az adatvédelmi szakemberek elismerik a Microsoft törekvését, de a januárban felkínált megoldást elégtelennek találják.

Az EU-t tanácsadással segítő független adatvédelmi csoport (Article 29 Working Party) tegnap közleményben jelentette be, hogy bár a Microsoft nemrég változtatásokat hajtott végre (illetve megígérték ezek közeljövőben történő bevezetését), még mindig aggódnak a Windows 10 operációs rendszer adatvédelmi beállításai miatt.

A Windows 10 adatkezelésével a bevezetése óta elégedetlenek az európai adatvédelmi szakemberek, több országban is vizsgálat indult az ügyben – Franciaországban például ultimátumot is adtak a Microsoftnak, bár ez az ügy azóta is húzódik. A vállalat idén január elején bejelentett átalakításai mögött is egy még 2014-ben indult svájci vizsgálat áll, az ott felállított követelményeknek kívántak megfelelni, amikor egy olyan felhasználói kontrollfunkciót (privacy dashboard) vezettek be, mely szerintük sokkal magasabb szintű felhasználói ellenőrzést biztosít, illetve kibővítették az adatvédelmi beállítások körét, hogy a felhasználók pontosan tudják, a Microsoft mire és hogyan használja fel a megszerzett információkat.

Windows 10 privacy dashboard
[+]

Ezzel azonban a legtöbb adatvédelmi szakember elvárásait nem elégítették ki, akik tavaly kifogásolták, hogy az alapértelmezett telepítési beállítások jogsértőek, és azóta többen is kifejtették azon véleményüket, hogy a változtatások sem elégségesek.

Az Article 29 közleménye hangsúlyozza, hogy nyilatkozatuk független az egyes országokban zajló vizsgálatoktól. Azt kifogásolják, hogy bár az új telepítési ablakban a felhasználóknak öt opciójuk van, hogy kikapcsolják vagy mérsékeljék a Microsofthoz történő adatáramlást, de még mindig nem világos, hogy a vállalat milyen mélységű tájékoztatást fog adni ügyfeleinek az adatgyűjtésről, az adatok felhasználásának módjáról. Amíg nem lesz egyértelmű, világos és széles körű tájékoztatás a rendszerben, addig a Windows 10 nem felel meg az adatvédelmi előírásoknak – írják.

A Microsoft egyelőre még nem kommentálta a bejelentést.

süti beállítások módosítása