Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatlopásra használható a merevlemez LED-je!

2017. május 05. - ITsec

Forrás: ,

 
Kutatók vírussal jeladót csínáltak az ártalmatlannak tűnő kis égőből.
 

A PC-k és szerverek villogó fényeivel adatok lophatók a gépről, ha a hacker megfelelő rosszindulatú kódot juttat a rendszerre, bizonyították be izreali kutatók.

A Ben Gurion University munkatársai bemutatójukon vírussal jeladóvá alakították a számítógép LED égőit, és a fényjeleket egy drónnal rögzítették.

A kutatók az úgynevezett air-gapped rendszerek sebezhetőségének bizonyítására fejlesztették ki technikájukat. Ezeket a gépeket, amelyeket biztonsági okból teljesen elszigetelnek az internettől, általában titkos adatokat tárolására, vagy kritikus infrastruktúrák működtetésére használják. De mint a szakemberek korábban már bemutatták, az információikat akár a ventillátor zajának megmodulálásával is egy közeli mobilra lehet továbbítani.

adatlopasra_hasznalhato_a_merevlemez_led_je_screenshot_20170224121356_1_nfh.jpg
Ha villog a meghajtó LED, talán épp lopják az adatainkat!

 

A legújabb trükk, amely az eredetileg a meghajtó írási-olvasási tevékenységét jelző lámpára épül, másodpercenként négyezer bitet tud átvinni: ez bőven elég a jelszavak, vagy akár fájlok továbbítására, és a gyanútlan tulajdonos csak annyit lát belőle, hogy a LED, mint általában, szaporán villog.

süti beállítások módosítása