Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

A Windows 10 őszi frissítésének újdonságai (1511)

2017. május 05. - ITsec

Szerző: oprend.hu, Driv3r, 2015. november 12.

http://oprend.hu/index.php?readmore=1800


Elérhetővé vált a Windows 10 első jelentősebb frissítése, melyet várhatóan őszi, vagy novemberi frissítésként fognak nevezni. Ez a frissítés azért különleges, mert nem a július 29-én kiadott rendszert foltozzák vele tovább, hanem azt lényegében teljesen lecserélve, a helyébe lépve veszi át annak szerepét, mindezt úgy, hogy a felhasználónak ebből lehetőleg a legkevesebb tűnjön fel.

A kiadásra került rendszer azonos a múlt hét folyamán, a tesztelőknek is kibocsájtott 1511-es verziójú, Build 10586-al. A korábbi RTM kiadásától számított három hónap alatt pedig több apróbb újítást és hibajavítást végeztek el a fejlesztők, melyek közül vannak jól látható és kevésbé feltűnőek is, melyeket most igyekszünk bemutatni.

Testreszabás

Színes címsorok
A rendszer néhány új testreszabási opcióval bővült, melyeket a gépház személyre szabás menüpontjában megtalálhatunk. A színeknél már jelentősen több lehetőleg közül választhatunk, amennyiben nem az automatikus keverésre van állítva, illetve a címsorok is színessé válnak, amennyiben a "Szín megjelenítése a start menüben, a tálcán, a műveletközpontban és a címsorban" opciót bekapcsoljuk. A zárolási képernyő menüpontban már kikapcsolható a Windows 10-es háttér megjelenítése a bejelentkezési képernyőn, egyedi kép beállítására azonban úgy tűnik még nincs lehetőség.

Start

A Start menü/kezdőképernyő menüpont is bővült új beállításokkal, például lehetőség van arra, hogy eggyel több csempeoszlop jelenhessen meg azokon, így akár két szélesebb is elférhet egymás mellet. Egy másik "újítás", hogy a Start menüben alapból ajánlatok jelenhetnek meg a népszerű Windows áruházas alkalmazásokból, a leggyakrabban használt alkalmazások listája alatt. De amennyiben ezt nem akarjuk, itt lehetőség van annak kikapcsolására.

Azt sem mellékes megemlíteni, hogy most már a korábbi maximum 512 parancsikon helyett 2048-at is tud kezelni a start menü, így akinek meglehetősen sok program van telepítve sem kell a továbbiakban emiatt aggódnia.

Felület


A felhasználói felület is több valóban apró újítást kapott. Az egyik legfurcsább hiányosság a Modern alkalmazásoknál a bezárási animáció hiánya volt, amit itt pótoltak. Ismét több ikon került lecserélésre, amely igazán szembetűnően, például az Eszközök és nyomatók oldalon, vagy az Eszközkezelőben tűnik fel.

Változott még több jobb klikkes menü is (bár helyenként elég eltérő megjelenésűek), továbbá egyes megjelenő értesítések esetén, már lehetőség van közvetlenül azon keresztül visszaüzenni a partnernek (például az új üzenetek alkalmazásnál). Egy új multitasking funkció is bekerült, mellyel két egymás mellé helyezett ablakot méretkezünk át könnyedén, ha azok határát egyszerűen arrébb húzzuk (pont mint a teljes képernyős modern alkalmazásoknál).

Skype integráció

Három új alkalmazás formájában érkezik a Skype integráció a rendszerben, melyeknek köszönhetően nem feltétlen szükséges, az asztali program telepítése. Az üzenetek alkalmazás segítségével értelemszerűen cseveghetünk partnereinkkel, a Skype-videóhívásokkal videó telefonálhatunk, illetve a Telefon alkalmazásban kezelhetjük partnereink és kezdeményezhetünk hívásokat.

Ami egyenlőre sajnálatos, hogy a Windows 10-es mobilunk SMS-eit egyenlőre nem kezeli, és mobil hívásokat sem kezdeményezhetünk még azon keresztül. Ezen alkalmazáshoz azonban havi szinten ígértek legalább egy frissítést, így talán némi esély még van rá, hogy ebből valami legyen még a Redstone előtt (ha nem is sok).

Microsoft Edge

Először a kiadása óta a Microsoft Edge is kapott egy nagyobb frissítést, amellyel a 20-asról a 25-ös verzióra változott. A böngésző már képes a beállításaink és könyvjelzőink szinkronizálása eszközeink között, amely érhetetlen is, hogy eddig hogyan maradhatott ki. A megnyitott lapfülekre helyezve a kurzort egy előnézeti képet kapunk a megnyitott oldalakról, illetve arra kattintva át is válthatunk.

A videóval vagy hanggal rendelkező oldalakon lehetőség van azt átjátszani egy másik eszközre, amely Miracast vagy DLNA képes. Továbbá támogatott lett a valós idejű videók és hangok fogadása az Object RTC segítségével, illetve több kötelező stabilitási és szabványtámogatást is kapott. A böngésző érezhetően stabilabb és gyorsabb lett, viszont a kiegészítők támogatása még mindig nem található meg benne, ami így már sajnos csak jövőre érkezhet meg.

Alkalmazások telepítése

Apró de annál hasznosabb újítás, hogy már nem csak a rendszermeghajtóra van lehetőség az áruházon keresztül beszerzett alkalmazások telepítésére. A Gépház → Rendszer → Tárterület részén már sok egyéb mellet ezt is megadhatjuk, így például a kis beépített tárterületű gépek esetén egy SD kártya behelyezésével máris megoldottá válik a szabad terület kérdése.

Táblagép mód

A táblagép mód is kapott pár fejlesztést, amely terén a Windows 10 talán egy kicsit visszalépés a Windows 8.1-hez képest. Most több funkció is visszakerült: feladatnézetben a jobbra és balra történő húzással újra gyorsan válthatunk az alkalmazások között, illetve több a képernyőn megnyitott alkalmazásánál a rendszer már a felhasználóra bízza, melyik helyén helyezze el az újonnan elindítottat. A képernyő tetejéről történő lehúzással pedig ismét bezárhatóak azok.

A motorház alatt

Ennek a kiadásnak talán a főbb célja megoldani a rendszer több korábbi problémáját. Így jelentős teljesítménybeli javulást tapasztalhatunk főképp a gyengébb hardveres konfigurációval rendelkező számítógépek esetén. Az egyik legjelentősebb újítás ezen a téren a memóriakezelést érinti, melynek segítségével fokozható a rendszer gyorsasága.


Ebben segédkezik a tömörített tárként elnevezett megvalósítás, amely lehetővé teszi, hogy több alkalmazás fusson a fizikai memóriában egyidejűleg. Így csökkenthető annak gyakorisága, hogy a lapozófájlhoz és így a merevlemezhez kelljen nyúlnia a rendszenek, amivel máris érezhető változás érhető el. Ez ugyanakkor némileg megnövekedett memóriahasználatot jelenthet, de emiatt nem kell aggódni (ez a "Rendszer és tömörített memória" folyamatnál jelenik meg).

Aktiválás

A rendszer aktiválásában is történtek változások. Ahogy eddig is, a Windows 10 szintén képes magát automatikusan aktiválni, amennyiben korábban már ingyenesen frissítettünk Windows 7-es vagy 8-as rendszerünkről. Ezen túl tiszta telepítés esetén a telepítőben is megadható Windows 7, 8, vagy 8.1-es kulcsunk, melyet az már el fog fogadni. Hasonlóképpen az így a korábbi verziójú eredeti Windowszal előretelepített számítógépeknél is képes a telepítő kiolvasni a termékkulcsunk a BIOS/UEFI-ből, így megkönnyítve a telepítést. Továbbá a rendszer már képes információt adni arról is, milyen módszerrel lett az aktiválva, amely a Gépház → Frissítés és biztonság → Aktiválás részen belül tekinthető meg.

További apróságok

Ezen kívül még akad több apróság is, mint például a Hyper-V esetén a beágyazott virtualizáció. Amennyiben több nyomatónk van pedig már lehetőség van arra, hogy mindig a legutóbb használtat állítsa be a rendszer alapértelmezettként, persze a korábbi állandó alaprételemzés lehetősége is megmaradt.

Több szövegdoboz esetén nem fog már az értőbillentyűzet feleslegesen megjelenni, amennyiben van fizikai billentyűzet csatlakoztatva számítógépünk/táblagépünkhöz. De az érintő billentyűzet esetén, olykor okosabb ajánlatokra is figyelmesek lehetünk. Rengeteget okosodott még Cortana is, viszont mi ebből sajnos továbbra sem kaphatunk semmit (régió és nyelv módosítás nélkül).
süti beállítások módosítása