Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

A Windows 10 Creators Update újdonságai (1703)

2017. május 05. - ITsec

Szerző: oprend.hu, Driv3r 2017. április 11.

http://oprend.hu/index.php?readmore=2107


Összefoglaltuk a Windows 10 következő fő stabil kiadásában, az Alkotói frissítésében (vagy Creators Update-ben) található újdonságokat. Azok számára akik rendszeresen követnek minket ez a cikk nem feltétlen tartalmaz túl sok újdonságot, hiszen mi már a rendszer első előzetesétől kezdve folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinak az azokban fellelhető újdonságokról, ebben a listában ezek töredéke szerepel. A frissítés mint ismert, mától válik elérhető Windows Update-en, de a Microsoft Media Creation Tool segédeszköze által már a múlthét folyamán elérhetővé vált.


Felület és személyre szabás



Elrejthető minden alkalmazás lista: A Windows 10 évfordulás kiadás megjelenése után több felhasználói visszajelzés érkezett arról, hogy legyen lehetőség a start menü minden alkalmazás részének elrejtésére. Ez az Alkotói frissítésben már lehetséges a Gépház → Személyre szabás → Start menü menüpontjában. Így nem csak kompaktabbá, de egy kicsit mutatósabbá is válhat a start menünk.


Egyedi témaszínek beállítása: A Gépház → Személyre szabás → Színek részében végre lehetőség van egyedi témaszínek beállítására, mellyel a címsor, valamint tálca és több grafikus elem színét változtathatjuk meg egy egyedileg kiválasztott árnyalatra. Ezen kívül pedig nemcsak a téma, de akár a háttér színét is hasonlóképp módosíthatjuk, amennyiben egy egyszerű szín, vagy olyan kép van beállítva, amely nem illeszkedik teljesen. A rendszer itt az 5 legutóbb használt színünket is tárolja.


Visszatértek a témák: Bár igazán sose tűntek el, de meglehetősen a háttérbe szorultak a témák a Windows 10 korábbi kiadásai esetén. Most már a Gépház → Személyre szabás → Témák menüpontjában kezelhetjük meglévő témáinkat, amelyek a háttér, színösszeállítás, hangok és kurzorok együttesét jelentik. De ami érdekesebb, hogy az áruházon keresztül már számtalan előre összeállított csomagokból választhatunk, így nem muszáj az időt sajátunk összeállításával eltöltenünk.


Mappák a start menüben: Sokáig kellett rá várni, de végre megérkezett a Windows Phone-ban már nagyon régóta megtalálható funkció, amivel a start menü csempéi mappákba szervezhetőek. Ehhez csak egyszerűen egymásra kell húzni a csempéket és már meg is történik az összevonás. Ugyanígy, vagyis a csoportokból való kihúzással pedig azok megszüntethetőek.

Bejelentkezési képernyő és PIN kódok: Pár apró finomítást kapott a bejelentkezési képernyő is. Egy érdekesség, hogy mostantól ha PIN kódot használunk a bejelétkezéshez, akkor már bármikor használhatjuk a numerikus billentyű számait annak megadására, attól függetlenül, hogy a Num Lock be vagy ki van kapcsolva. Ez igaz a rendszeren belüli PIN kódos hitelesítő dialógusokra is.


Új megosztási felület: Új megjelenést kapott a megosztásra szolgáló dialógus. Az ezen megjelenő lehetőségek a használati gyakoriság szerint szerepelnek. Mindeközben azonban a Windows gomb + H-val előhozható régi megosztási felület megszűnt.

A játékosoknak



Játék üzemmód: Debütál a játék üzemmód a Windows 10-ben. Ennek lényege, hogy a rendszer az eddigieknél ilyenkor jóval több erőforrást képes biztosítani az egyes játékok számára, úgy, hogy több háttér szolgáltatást leállít. A játékokban a játékossávot megnyitva (Windows gomb + G), majd a beállításokat választva bekapcsolhatjuk a játékosmódot az adott játékhoz. A későbbiekben lesznek játékok melyek alapból, automatikusan használni is fogják azt.


Játékos szekció a gépházban: A gépházban megjelent egy teljesen új menüpont, kifejezetten a játékosok számára. Ebben megtalálható a Játéksáv, Játékvideó-rögzítő és Játékosmód beállításai.


Beam streamelés: Már a Beam segítségével lehetséges játékélményünk megosztása. Ehhez csak a játékon belül elő kell hozni a játékossávot (Windows + G), ahonnan azonnal meg is kezdhetjük sugárázást. Ez a funkció egyébként Xbox One-nál is teljesen azonos módon működik.

A tollal alkotóknak



Windows Ink fejlesztések: A Windows Ink munkaterület is kapott pár fejlesztést, így már az eszköztáron egyidejűleg módosítható a bevitel színe és vastagsága, megjelenik a toll és ceruza ikonjánál az éppen kiválasztott szín, illetve a korábbi alkotásaink is megnyithatóak egy előzmény gombbal. A megnyitott beállítások menü már automatikusan el fog tűnni amikor elkezdünk rajzolni, a radír eszköz pedig teljes vonalakat, vagy azok egy részét is tudja törölni. A vonalzó mellet már pedig egy szögmérő eszközt isk apunk, amellyel így már egyszerűen lehet szabályos kört rajzolni.


Paint 3D: Mikor máskor születhet újjá a Windowsokba beépített rajzoló program, mint az alkotói frissítésben. A Paint 3D alkalmazás a korábbi Paint teljesen az alapoktól újragondolt rajzolóprogramja, amelyet 3D rajzok és objektumok tervezésére is képes. Ettől függetlenül a Paint 3D továbbra is azt képviselni, mint elődje, vagyis egy egyszerű és szórakoztató, rajzolással töltött időtöltést, akár a fiatalabb generáció számára is. A Paint 3D mellet a rendszerben a klasszikus Paint továbbra is megtalálható, így aki ahhoz szokott, nem kell lemondania róla.


Frissített fényképek alkalmazás: Egy átfogóbb frissítést kapott a fényképek alkalmazás, amely kicsit átszabja annak felületét, így némileg leegyszerűsödik az abban törtnő animálás:
  • Az alkalmazás az oldalsó sáv helyett egy felső navigációt kapott, ahol válthatunk a gyűjteményeink, albumaink és mappáink között.
  • A gyűjtemények esetén egy új világos módot kapott az alkalmazás, de a sötét megjelenés továbbra is elérhető és beállítható.
  • Új animációk a képe teljes és kis méretre való váltása közben, amely egyértelműbbé teszi a képek közötti böngészést.
  • Önálló képek gyorsabban és egyszerűbben megtekinthetőek az egér segítségével.
  • Illetve a Fényképek alkalmazás már az Xbox One konzolokon is elérhetővé vált.
  • A fényképeinkből is készíthetünk jegyzetet, nem csak álló de mozgó képek, videók esetén is, a Windows Ink-es eszköztárral.


Képernyőkép metszése bárhol: A OneNote 2016-ban használt képernyőkép képmetsző már bárhol és bármikor használható. Ehhez csak le kell nyomni a Windows gomb + Shift + S kombinációt és a kijelölést követően a kép másolódik is a vágólapra, melyet így bárhova beilleszthetünk.

Micosoft Edge újdonságok



Lapfülek betekintése másképp: Egy új gomb kapott helyet az új fül gomb mellet, amellyel betekintést nyerhetünk a megnyitott oldalak tartalmába. Ez hasonló, mint a rámutatás előnézet, viszont így a lapok tartalma mindig látható, mindaddig még be nem csukjuk ezt az eszköztárt. Értőkijelző esetén is jelentősen megkönnyítheti a böngészést ez az új funkció.


Fülek félrerakása: Van egy szintén a nyitott oldalak lapfüleit érintő új funkció. A bal szélső gombok segítségével lehetőségünk van az éppen több megnyitott lapot félretenni. Ezzel az összes lap átkerül egy eszköztárra, ahonnan azok később teljesen visszaállíthatóak. Így könnyedén szervezhető munkánk és a teljes munkafolyamat megőrizhető és visszaállítható egyetlen kattintással.


Edge ugrólisták: Visszatért az Internet Explorernél, valamint több egyéb böngészőnél is elérhető két ugrólista menüpont, amellyel például új ablakot, vagy egyből új InPrivate ablakot nyithatunk meg.


EPUB könyvek olvasása Microsoft Edge-ben: A Windows alapértelmezett PDF olvasójának már eddig is a Microsoft Edge szolgált és most ezt egy kisit tovább bővítették a fejlesztők. Mostantól a böngésző képes EPUB formátumú e-könyvek megnyitására is. Maga az olvasó rész pedig némi szükséges testre szabhatóságot is biztosít, így például váltható a könyv háttér (illetve betű) színei is, és az éjjeli olvasásra alkalmas fekete. A könnyű oldalak közötti navigálás érdekében pedig egy csúszka is bekerült.

HTML fájlba exportálható kedvencek Edge-ben: Lehetőség van kedvenceink exportálására Microsoft Edge-ben, mostantól azok egyszerű HTML fájlba kimenthetőek. Ezt a menüben, a Beállítások → Importálás egy másik böngészőből részen belül találhatjuk meg.

Beállítások



Windows Defender biztonsági központ: Egy teljesen új felületet kapott a Windowsba épített kártevők elleni védelem, a Windows Defender. Ami ennek érdekessége, hogy az új felület már jóval több információról képes szolgálni a kártevő védelmen túl, amelybe beletartozik az eszközteljesítmény (illesztőprogramok, frissítések és tárkapacitás figyelés), tűzfal beállításai, a különféle Smartscreen beállítások, továbbá a szülői felügyelet is.


Kibővített aktív időszak: A kapott visszajelzések alapján kibővítésre került a megadható aktív órák időszaka. A Windows 10 évfordulós frissítése óta, az aktív órák segítségével megadható, hogy a rendszer mikor ne telepíthessen frissítéseket. Ez eddig maximum 12 órás időintervallumot jelentett, amely most 18 órásra került kibővítésre a Pro, Enterprise és Education (Edu) kiadásoknál. Így viszont a Home kiadás esetén továbbra is csak 12 órás intervallum a maximum beállítható.


Alkalmazások részleg és honnan telepíthetjük azokat: A gépház több módosításon esett át, hiszen a korábban említett játékos menüpont is belekerült. De módosult még egy dolog, mivel az alkalmazások is külön menüpontot kaptak, amelyek korábban a rendszer alatt voltak megtalálhatóak. Még egy újdonság itt, hogy az alkalmazások és szolgáltatások részbe került egy olyan beállítási lehetőség, amellyel megszabható, hogy csak az áruházból legyenek az alkalmazások telepíthetőek. Alapból a rendszer rá fog kérdezni, ha az áruházon kívülről próbálunk meg valamit feltelepíteni, de ugyanitt ez akár teljesen kikapcsolható.


Éjszakai fény: Egy teljesen új funkció az éjszakai fény, amellyel kijelzőnk színhőmérsékletét állíthatjuk át jóval sárgásabb árnyalatra, amely az ékszakai órákban sokkal kíméletesebb, és segít az elalvásban. Ez a Gépház → Kijelző részében kapcsolható be, valamint több beállítással is rendelkezik, amely magára a színre, illetve az automatikus ütemezésre vonatkozik.


Tárterületsegéd: Egy másik újdonságot a Gépház → Rendszer → Tárterület pontjában találhatunk, amely a Tárterületsegéd nevet kapta. Ennek segítségével a rendszer bizonyos időközönként (például ha már kevés a szabad hely) képes automatikus karbantartást végezni, és törölni a már felesleges fájlokat. Alapból ez nincs bekapcsolva, viszont vigyázzunk vele, mert a lomtárat is automatikusan üríteni fogja.


Érintőpárna részleg: A Gépház → Eszközök részében amennyiben laptopot használunk megjelenhet egy Érintőpárna menüpont, amely eddig nem volt ott. Így itt eszköztől függően több beállítást megtalálhatunk az érintőpárnánkkal kapcsolatban. A Microsoft a továbbiakban is dolgozik azon, hogy a legtöbb új eszköz képes legyen natívan támogatni a Windows 10-et, hogy ne kelljen kiegészítő illesztőket és beállításpaneleket telepíteni.


Hibaelhárító a gépházban: Egy hasznos újdonság, hogy mostantól a Gépház → Frissítés és biztonság részében megjelent egy Hibaelhárítás opció. Ebben szinte minden általános dologgal kapcsolatban elindítható a Windows beépített hibaelhárítója, amely esetlegesen képes lehet kijavítani a problémát.

A motorház alatt


Linux alrendszer Windowson: Mostantól hivatalos Ubuntu 16.04 támogatást kapott a Linux alrendszer, így a 14.04 helyett alapból ez a verzió kerül telepítésre.

A szolgáltatások mostantól külön folyamatokként indulnak el a 3.5 GB-nál több RAM-os gépeken: Egy érdekes technikai újdonság került bele a Windows 10-be ettől a kiadástól kezdődően. A Windows mostantól a 3.5 GB-nál több memóriával (RAM) rendelkező gépek esetén a szolgáltatásokat több külön folyamatban indítja el, amely a feladatkezelőben meg is figyelhető.


A Windows ezen technikai alapelve már nagyon régen nem módosult, egészen pontosan a Windows 2000 óta, azonban azóta jelentősen megváltozott a számítógépe képessége, így például a memória mérete is. Mostantól azonban az előbb említett memóriamennyiség felett a rendszer már szét fogja osztani a szolgáltatásokat a következő okok miatt:
  • Jobb stabilitás: Amennyiben egy szolgáltatás összeomlott az az egész szolgáltatás folyamat összeomlását okozhatta. A különálló szolgáltatásokkal ez elkerülhető, vagyis a rendszer stabilabb lehet.
  • Jobb áttekinthetőség: A szétválasztott szolgáltatások értelemszerűen sokkal jobb áttekinthetőséget biztosítanak, így például látható, hogy melyik mennyi CPU-t vagy memóriát használ, vagy, hogy mennyire terheli a merevlemezt és a hálózatot.
Megjegyzés: Több fontos rendszer szolgáltatás a továbbiakban is egy csoportban fog működni.

Külső kijelzők vezérlése táblagépeken is: Azok akik korában táblagépre, vagy éppen bármilyen csak érintésvezérléssel rendelkező eszközhöz csatlakoztattak külső kijelzőt bajban lehettek. Hiszen például kiterjesztett állapotban a másodlagos kijelzőn egér, vagy éppen touchpad hiányában nem tudtuk a kurzort mozgatni. Mostantól ezekben az esetekben az érintő képernyőhöz hasonló, szintén a képernyőn megjelenő érintőpad segédkezik.

Asztali ikonok rendezettségének megtartása: Akik gyakran váltanak kijelzők között, például dokkolják eszközük, vagy egy plusz kivetítőhöz, akár TV-hez csatlakoztatják, már tapasztalhatták, hogy az asztali ikonok elcsúszhatnak. A Windows 10 Alkotói frissítésében ez már nem fog problémát jelenteni, mivel a rendezettség ilyen esetekben is megmarad.


Jobb DPI méretezés az asztali programoknál: További DPI azaz a képernyőn megjelenő grafikus elemek méretezésért felelős fejlesztések kerültek a rendszerbe. Így magas méretezés mellet már az Erőforrás-figyelő is jobban fest. De ami sokkal fontosabb, hogy már minden programnál külön megadható, hogy milyen méretezést használjon. Ehhez annak tulajdonságain, majd a kompatibilitás fülön belül egy új beállítás segítségével férhetünk hozzá. Így a DPI méretezést nem támogató programok visszaállíthatóak eredeti méretükre, tehát az egyes grafikus elemek nem fognak elmosódottan, vagy torzítva megjelenni.

Okosabb bejelentkezési dialógus alkalmazásoknál: Okosodott a Microsoft fiókba szolgáló bejelentkezési dialógus, amely az azt igénylő alkalmazásokban szokott megjelenni. Most már ez képes emlékezni több beállított, már használt, akár munkahelyi, vagy iskolai fiókra, illetve hozzáadni is egyszerűen lehet onnan új fiókokat.


Könnyebb navigálás Regeditben: A regisztrációs adatbázis (regedit) mostantól rendelkezik címsorral. Vagyis egyszerűbben követhető, hogy hol vagyunk jelenleg, valamint kimásolható, beilleszthető és szerkeszthető az elérési út.

Windows Hello: Nagy fejlesztéseket kapott a Windows 10-ben megtalálható Windows Hello, amely a biometrikus bejelentkezést és azonosítást teszi lehetővé. Ez utóbbiak között az ujjlenyomat olvasón túl, jellemzően az arcfelismerés szerepel a Windows eszközök között, mely utóbbi már sokkal gyorsabb mint korábban, sőt, a felismerés majdhogynem azonnalivá vált.

A frissítés elérhetőségéről

Bár a megjelenés napja április 11., ennek ellenére nem mindenki számára válik elérhető ezen a napon. Bizonyos esetekben akár több hónapos késés is történhet, tehát ne lepődjünk meg ha a Windows Update nem talál egy ideig semmit. Az ilyen eseteken érdemes vagy a Media Creation Tool segítségével frissíteni, vagy akár ugyanezzel a telepítő képfájlokat is nagyon egyszerűen beszerezhetjük, és azzal újratelepíthetjük rendszerünket.
süti beállítások módosítása