Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Közeleg az ujjlenyomatos bankkártyák kora

2017. május 04. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2017.04.24.

https://biztonsagportal.hu/kozeleg-az-ujjlenyomatos-bankkartyak-kora.html

A Mastercard hivatalosan is leleplezte az ujjlenyomatos azonosítást lehetővé tevő bankkártyáját. Hamarosan Európába is megérkezhet az új kártyatechnológia.

A bankkártyák biztonságának fenntartása és védelmi szintjének folyamatos növelése mindig is komoly feladatok elé állította a szakembereket, illetve a kártyatársaságokat. Ez esetben is figyelemmel kell lenni a kényelmi szempontokra, amelyek azonban (jó esetben) nem mehetnek a biztonság rovására. Ezért minden új kártyatechnológia bevezetését egyre hosszadalmasabb és alaposabb tesztek előzik meg. Nincs ez másként a Mastercard újdonságával sem, amely biometrikus azonosításra épül, és ezáltal igyekszik növelni mind a biztonságot, mind a kényelmet.
 
A Mastercard új kártyájában megtalálható a jelenleg is széles körben alkalmazott chipes technológia, amit egy ujjlenyomat-olvasó (érzékelő) egészít ki. Ennek célja, hogy amikor a felhasználó éppen fizetni szeretne, akkor ne kelljen a PIN-kódjával bíbelődnie, hanem egy érintéssel engedélyezni tudja a pénzügyi műveletet. Ehhez arra van szükség, hogy a kártyakibocsátó banknál leolvassák az ujjlenyomatát, és annak digitális formában tárolt változatát titkosítottan elmentsék a kártya memóriájába. Fizetéskor a leolvasott adatok és a tárolt digitális ujjlenyomat összehasonlítására kerül sor. Egyezés esetén pedig megtörténik a pénzügyi tranzakció.


 
A jelenlegi kártyák kapcsán fontos megjegyezni, hogy azok még nem támogatják az ujjlenyomatos hitelesítést az érintés nélküli fizetések esetén. Ugyanakkor a kártyatársaság már jelezte, hogy fejlesztés alatt vannak azok a technológiák, amik az érintés nélküli kártyahasználat során is biztosítani fogják a biometrikus azonosítás előnyeit. Azt azonban még nem tudni, hogy erre mikor lesz először lehetőség. Egyelőre ugyanis még a "sima" ujjlenyomatos kártyákra is várni kell. Azokat eddig az egyik dél-afrikai banknál és az egyik ottani kereskedelmi lánc üzleteiben tesztelték. Mivel a tesztek jó eredménnyel zárultak, ezért az új típusú kártyák hamarosan Európában és Ázsiában is megjelenhetnek. Az elterjedésüket sokban segítheti, hogy kompatibilisek a jelenlegi terminálokkal, így ebből a szempontból nem kell majd átfogó infrastrukturális beruházásokra sort keríteni sem hardveres, sem szoftveres szempontból.

Persze a kártyakibocsátóknál azért akad majd teendő az ujjlenyomatok kezelését illetően. 

süti beállítások módosítása