Személyes és üzleti adataink digitális biztonsága

Adatvédelem & Informatikai biztonság

Ezért is szeretik a vírusok az Androidot

Az Android az új Windows

2017. május 04. - ITsec

Szerző: Biztonságportál | Utolsó módosítás: 2017.04.18.

https://biztonsagportal.hu/ezert-is-szeretik-a-virusok-az-androidot.html

A múlt héten az első alkalommal történt meg, hogy a világon többen interneteztek androidos telefonokról, mint Windows-os számítógépekről.

A G DATA tavaly 3,2 millió új androidos kártevőt vett nyilvántartásba, ami 40 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A mobilvírusok száma persze már az előző években is gyorsan nőtt: míg 2011-ben csupán négyezer kártékony kódot fedeztek fel a biztonsági cégek, addig 2013-ban már milliós nagyságrendről beszéltek. Jelenleg naponta kilencezer új androidos károkozó, illetve variáns jelenik meg.

A növekedés hátterében az Android népszerűsége áll. Tavaly novemberben már átléptek egy bűvös határt az internetezők: többen böngésztek mobileszközökről, mint asztali számítógépekről. Idén márciusra azonban az Android önmagában is átvette a világ vezető operációs rendszerének címét az internethasználat tekintetében. A biztonsági cég szerint ugyanis most már az internetezők 37,93 százaléka böngészik a Google platformján, míg a Windows 37,91 százalékkal visszaszorult a második helyre.
 
A G DATA arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes az androidos telefonokra vírusvédelmet telepíteni, a vállalatok esetében pedig vírusvédelmet is tartalmazó mobileszköz-menedzsment szoftvert bevezetni.